Tamer Heper Süreler hesaplanmalı
HABERİ PAYLAŞ

Süreler hesaplanmalı

2014’te 10 yıl çalıştığım şirketten istifa ettim ama kıdem tazminatımı alamadım. Sonradan öğrendiğime göre ilk sigorta kaydım 1996 olduğu için kıdem tazminatını hak ediyormuşum, bu doğru mu? C.O.

Çalışanın kıdem tazminatını hak etmesi için yasada belirtilen nedenlerle işten ayrılması lazım. Siz 10 yıl çalıştığınız işyerinden kendi isteğinizle ayrıldığınıza göre kıdem tazminatı hak etmiyorsunuz. Bir işçinin kıdem tazminatını hak ederek kendi isteği ile işten ayrılması için emeklilik hakkını kazanmış olması gerekir. bunun için de SGK’dan ‘emeklilik hakkını kazanmıştır’ yazısını işverene vermesi gerekir. Bunlar olmadan ayrılma (şayet yasada belirtilmiş kıdem tazminatını hak ederek ayrılma nedenleri yok ise) halinde kıdem tazminatı alınmaz.

Haberin Devamı

İlk SSK kaydınızın 1996 olduğunu yazmışsınız, şayet bu tarih itibarıyla SSK’lı olup çalışma süresi ile prim gün sayısını da doldurmuş olsaydınız SGK’dan ‘emeklilik hakkını kazanmıştır’ yazısını alıp öyle işten ayrılmanız gerekecekti. Ancak bu halde kıdem tazminatını hak edecektiniz. Size 2014’te kıdem tazminatını hak etmişsiniz diyenler acaba sizin SGK’lılık süresi ile prim ödeme gün sayısını hesap ederek mi bunu söylüyor yoksa her şeyi bildiğini iddia eden tiplerin görüşü mü? Bir hususu yine tekrarlayayım. Bilgi almak istediğinizde gerçekten bilen birini bulun. Kahvehane sohbetlerinde her şeyi bildiğini iddia eden kimseler mutlaka oluyor, bunlara itibar etmeyin. Son olarak şunu da söyleyeyim. Kıdem tazminatını için dava açma süresi 10 yıl gibi uzun bir süre. Ayrılma nedeniniz tazminatı hak ettiriyor ise zaman da geçmiş değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder