Tamer Heper Sürelere bakın
HABERİ PAYLAŞ

Sürelere bakın

Tapuda arsa vasfında görülen bir gayrimenkulde hissedarlardan birinden, arsanın üzerindeki binayı geçen sene satın aldım. Sonra arsada hissesi bulunan birinden hissesinin yarısını aldım. Bu yer kentsel dönüşüme girecek bir yer, hatta üzerindeki bina da yıkıldı. Şimdi bir hissedar benim aleyhime şüf-a davası açmış. Talebinde diğer hissedarlara pay edilsin gibi bir talep de yok. Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz? H.A.

Size bir öneride bulunmayacağım, zira davacıya göre taraf tutmuş olurum. Oysa ben tarafsız olarak konular hakkında bilgi aktarıyorum. Size de böyle yapacağım. Şüf-a davasının yeni adı öncelikli alım hakkıdır (önalım hakkı denilir ama bu tabiri doğru bulmadığım için öncelikli alım hakkı diyorum). Ortak bir malda hissedarlardan biri hissesini satacaksa, öncelikli alım hakkı ortaklardan birine aittir. İşte size dava açan ortak bu hakkını kullanmış. Dolayısı ile buna karşı diyecek bir şey yok. Zira gayrimenkul tapuda arsa görülüyor, üstelik de ortak mülkiyet. Böyle bir hisse satışında öncelikli alım hakkının kullanılması doğal. Ancak dikkatimi çeken husus şu: Diyorsunuz ki geçen sene satın aldım.

Haberin Devamı

Bu davaların açılmasında sürelere bakmak lazım. Hisse satışını müteakip hissedarlara bir ihtarname göndererek hissenin satın alındığının bildirilmesi lazım. Bu bildirimden sonra şüf-a hakkını kullanmak isteyen hissedarın önünde üç ay süre var. Üç ay içinde bu hakkı kullanmazsa sonra bir daha kullanamaz. Bu bildirim yapılmadığı takdirde ortağın şüf-a hakkını kullanması için önünde iki sene var.

Siz ise geçen sene aldığınızı söylüyorsunuz, peki ortaklara ihtarname gönderip, hisse alımı yaptığınızı bildirdiniz mi? Bildirdiyseniz dava açma hakkı kalmamış, bildirmediyseniz dava süresindedir ve bu davaya bakılacaktır. Bu dava açıldığında, alınan hissenin diğer hissedarlara da dağıtılması talebi gibi bir talep mecburiyeti yok. Bu davayı bir hissedar da açıp tek başına satılan hissenin kendi adına tescilini isteyebilir. Birkaç hissedar da birlikte dava açabilir. Sizin olayınızda bir hissedar açmış. Dava mahkemede kabul edilecek olursa hisse davacının adına tescil olunacak

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder