Tamer Heper Şuyulandırma zor iş
HABERİ PAYLAŞ

Şuyulandırma zor iş

5 bin metrekare arsaya sahiptik. İmar kanunu uygulandı parsel ikiye ayrıldı. İki ayrı parsel oluşturulurken birileri ile şuyulandırıldı. Yani durduk yerde mağdur edildik. Şimdi ortaklığın giderilmesi davası açabilir miyiz? T.E.

Okuyucumun mektubunda kavramlar biraz karışık. Sebebi şu: Gayrimenkulü için uygulanan işlemler karışık. Teknik özellikler taşıyor. Bu karışıklık içinde vatandaşın da aklının karışması çok doğal. Üstelik bu tür çalışma yapılırken vatandaşın hakkında da kayıplar olduğu bir gerçek. Örneği sorunun içinde.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bir kimse tek başına gayrimenkule sahipken, ortak olsa bile ortak olacağı kişiyi kendisi seçecekken, şuyulandırma yolu ile hiç tanımadığı, bilmediği biri ile ortak oluveriyor. Önce şunu açıklayayım. Şuyulandırma nedir? Şuyulandırmanın Türkçesi ama kullanılmayan tabiri ortaklaştırmadır. Yani tek başına bir gayrimenkule malikseniz birini getirip size ortak etmektir. Ne zaman yapılır? Örneğin, imar planlarında minumum parsel alanı 500 metrekare olacaktır diye kayıt varsa 250 metrekarelik iki komşu parsel birleştirilir 500 metrekarelik tek parsel yapılır. Böylece durduk yerde hiç tanımadığın biri ile ortak oluverirsiniz. Peki bu işlemden sonra ortaklığın giderilmesi davası açabilir misiniz? İşte okuyucumun sorusu bu. Açarsınız açarsınız ama parselin tekrar ikiye ayrılması talebiniz reddolunur. Çünkü artık bu parselin ikiye bölünmesinde hukuki engel vardır. 500 metrekareden daha küçük parsel oluşturulamaz. Bunun sonucunda ise parselin satılmasına, parasının paylaştırılmasına karar verilir. Yani durduk yerde biri ile ortak olmanın sonucu parselinizin elden gitmesine kadar varır. Gördüğüm kadarı ile durumunuz bu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder