Tamer Heper Tahsilat güçlüğü var
HABERİ PAYLAŞ

Tahsilat güçlüğü var

SORU

Eşimin babası, eşimin annesi öldüğünde sahibi bulunduğu gayrimenkulde miras hissesi olarak 1/4 hisseye sahip olmuş. Baba sonradan evlenmiş ve bir çocuğu olmuş. Baba vefat edince ikinci eş intifa hakkını seçmiş ve evde oturmaya devam etmiş. Çocukları ecrimisil talep etmişler ve kazanmışlar ama parayı tahsil edemiyorlar. Bunun bir yolu yok mu? Eşin hissesine haciz konulamaz mı? * G.O.

[[HAFTAYA]]

CEVAP:

Zaman zaman yazıyorum, bir kimseden alacaklı iseniz ve özellikle bu alacak bir ilama bağlanmışsa, borçludan bu alacağı tahsil edebilmek için borçlunun ya cebinde parası olacak veya paraya çevrilebilir malvarlığı olacak. Bunlar yok ise alacağınızı alamazsınız. Nitekim bu gün borçlular alacaklılardan daha profesyoneldir ve varlıklı görünüp borç yaparlar ama geride kendi adlarına hiç malvarlığı bırakmazlar.

Haberin Devamı

O varlıklı görünüm altında bol bol borç yaparlar ama ödemeye gelince hiç malvarlığı bulamazsınız. Hatta isim benzerliği olan iki şirket kurarlar, bir şirketin işi gücü vardır, malı mülkü de vardır, ikincinin hiçbir şeyi yoktur. Borçlanırken isim ve ünvanları birbirine yakın olan içi boş şirketi borçlandırırlar. Onun adına senet düzenlerler, alacaklı bu ünvan karışıklığının farkına varmaz, ödeme günü geldiğinde beş kuruşsuz şirketin peşine düşerler. Bunlara dikkat etmek lazım. Nereden nereye geldim... Sizin olayda da borçlunun malı mülkü yok ise alacak tahsil olunamaz.

Bahsettiğiniz hanım mirasta intifa hakkını seçmiş. (Eskiden sağ kalan eşin böyle bir hakkı vardı. Eş ister mülkiyet hakkını seçen isterse intifa hakkını seçerdi. İntifa hakkını seçen eşin intifa payı mülkiyetteki payına göre iki katı olurdu. Bu uygulama sonra kalktı, şimdilerde yok.) İntifa hakkı haczedilemez. Ancak var ise intifa geliri haczedilir. Onun için bu hanımın başkaca malı veya parası varsa bunu bulacaksınız. Şayet alacağı varsa üçüncü şahıs haciz ihbarı göndereceksiniz. Hiçbiri yoksa işte o zaman işiniz zor. Ancak bunların ne anlama geldiğinin de izahı gerekir ama anlattıklarınızdan bir meslektaşımla işbirliğiniz olacağı izlenimini edindim. Dolayısı ile daha fazla detaya girmiyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder