Tamer Heper Talep biraz abartılmış gibi
HABERİ PAYLAŞ

Talep biraz abartılmış gibi

Muhtelif bankalara kredi kartı borcum vardı. Büyük bir kısmını ödememe rağmen bir bankanınki 3000 TL iken bugün 22 bin TL olmuş. Senelik yüzde 35 faiz, vekalet ücreti, masraf, varlık yönetimi derken borç bu hale gelmiş. Biri bana itiraz edebilirsin dedi. Bu doğru mu? Y.A.

[[HAFTAYA]]

Okuyucumun bir sözü dikkat çekici: Varlık yönetimi şirketi. Bu ne demek? Bu kavram mevzuata yakın tarihlerde girdi, çok eski bir müessese değil. Varlık yönetimi şirketleri, bankalar gibi kurumların, alacaklarını satın alan şirketlerdir. Bankaların veya sigorta şirketlerinin alacaklarını satın alırlar (hukuki tabirle temlik alırlar) sonra alacağı onlar takip ederler. Yani alacaklı yerine geçerler. Demek ki okuyucumu takip eden banka değil, varlık yönetimi şirketi. Ancak bunlar borçluyu takip ederken, alacaklı yerine geçtikleri için yine de banka ile yapılan sözleşmeyle bağlıdırlar. Fakat tatbikatta gördüğüm şu: Bankalardan temlik alırken tüm evrakı tamam alamadıkları çok olmakta, bu durumda da takribi hesap yapıp büyük rakamlara ulaşmaktadırlar.

Haberin Devamı

Bu durumda okuyucumun karşısında iki yol var. Birincisi hakkında henüz icra takibi yapılmadı ise yapıldıktan sonraki yedi gün içinde borç miktarının üzerindeki fazla talebe itiraz etmektir. Şayet bu güne kadar icra takibi yapıldı da itiraz süresi geçti ise artık itiraz imkanı kalmadığı için bu defa da menfi tespit davası dediğimiz, borcunun bulunmadığının tespiti talebi ile dava açmasıdır. 3000 TL’lik bir borcun 22 bin TL’ye ulaşması pek mantıklı görülmediğinden bunlardan sonuç alacağını umuyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder