Esra Karayel Tarihi zirveye doğru
HABERİ PAYLAŞ

Tarihi zirveye doğru

Haberin Devamı

Piyasalar merkez bankalarının kararlarını olumlu karşıladı ve borsalar yukarı hareket etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Piyasalar hareketli bir haftayı geride bıraktı. Yurtiçi ve Amerika’da ekonomik veriler takip edildi. Türkiye ve Avrupa Merkez Bankaları’nın kararları ise borsalarda trend yönünde etkili oldu. Yurtiçinde Merkez Bankası’nın faiz indirimi, endekse gelen alımları destekledi. Endeks 89 bin direncini kırdı.

90 bin hedefim tuttu

12 Ocak tarihli yazımda öngördüğüm 90 bin hedefi tuttu. Avrupa Merkez Bankası açıklamalarının piyasa beklentilerini karşılaması, alımlara hız kazandırdı. Endeks, 90 bin 736 kapattı. Para piyasalarında merkez bankalarının kararları dikkatle takip edildi. Açıklamalar olumlu karşılandı. Tahvil ve bono piyasasında alıcılı seyir devam etti. Piyasada iki yıl vadeli gösterge tahvilin faizi yüzde 7.46 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Euro, dolara karşı son 11 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Dolar dalgalı seyir izledi


Dolar/TL hafta genelinde 2.31 ve 2.35 seviyeleri arasında hareket gerçekleştirdi. Cuma gününü ise 2.34 seviyesinden kapattı.

[[HAFTAYA]]

Borsa İstanbul’da endeksin kısa vadede 91 bin 500 seviyesini test etmesi muhtemel gözüküyor

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endeksin geçen hafta bir önceki günün en yüksek seviyesinin üzerinden kapanış yapması, güçlü duruşu gösteriyor. Olumsuz bir haber akışı olmadığı takdirde kısa vadeli ilk direnç 91 bin 500’de. Olası kâr satışlarında 89 bin 500’e kadar düşüş olabilir. Pozisyonlar bu seviyeye kadar korunmalı.

İşlem hacmi önemli

Dünya borsalarında yükselişe paralel endekste yükseliş, tarihi zirve olan 93 bin 400’e kadar devam edebilir. Bu seviyenin test edilebilmesi için işlem hacmi desteği önemli. Yatırımcılar gelişmeleri izlemeli. Para piyasalarında yurtdışı borsalar ve tahvillerin seyri izlenecek. Ekonomik veriler ve petrolün seyri; dolar ve faizlerin yönünde etkili olmaya devam edecek. Dolar/TL’de dirençler 2.35 ve 2.37 destekler ise 2.33 ve 2.31 seviyelerinde bulunuyor. Destek ve direnç seviyeleri arasında hareketlerin olduğu dalgalı seyir, bu hafta da sürecek.

Alıcılı seyire devam

Tahvil ve bonoda alıcılı seyrin devam etmesi muhtemel gözüküyor. Gösterge vadede faizler yüzde 7.40-7.48 aralığında hareket gerçekleştirebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Yatırımlarını tamamladı

Soru: Karsan ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Hilmi ATA/İstanbul Cevap: Karsan, Hyundai Motor Company (HMC) ile 27 Kasım 2012 tarihinde imzalanan hafif ticari araçların 7 yılda toplam 200 bin adedin üzerinde üretilmesine yönelik olan anlaşma kapsamında gerekli yatırımlarını tamamladı. Seri üretime 2015 Mart’ta başlamayı planlıyor. Konuyla ilgili açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Sevkiyatlar Ocak’ta yapılacak

Soru: Bağfaş yeni sipariş aldı diye duydum. Siparişin içeriği konusunda bilgi verir misiniz. Mehmet TİRYAKİ/İstanbul Cevap: Bağfaş Bandırma, Kayseri Şeker Fabrikası’dan KDV hariç toplam 2 milyon 585 bin dolar tutarında 11 bin ton kristal yüzde 21 A. Sülfat gübresi siparişi aldı. Sevkiyatlara Ocak’ta başlanılarak Şubat’ta tamamlanması planlanıyor. Teknik olarak hissede yön orta vade için yukarı gözüküyor.

Lojistik depo yapılacak

Soru: Reysaş Gayrimenkul arsa satın almış. Haber doğru mu? Bülent GÜLER/İstanbul Cevap: Reysaş Gayrimenkul, İtanbul/B.Çekmece’de 21 bin 536 m2’lik arsayı satın aldı. Arsa için Akbank’tan bir yıl anapara ödemesiz, aylık anapara ve faiz ödemeli toplam 10 yıl vadeli proje finansman kredisi ile lojistik depo yapılmasını planlıyor.

Hedefleri olumlu

Soru: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nı uzun vade için aldım. Bankanın 2015 hedefleri açıklandı mı? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Cumhur Altınova/İstanbul Cevap: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası tarafından KAP’a yaptığı açıklamada 2015’e ilişkin beklentileri paylaşıldı. Banka bu yıl kur etkisinden arındırılmış yüzde 15 kredi büyümesi, toplam kredilerin toplam aktiflerdeki payının yüzde 72 olması, 30 baz puan TGA oranı, yüzde 4 düzeylerinde net faiz marjı, yüzde 15-20 net ücret ve komisyon büyümesi, yüzde 2.5 aktif kârlılığı ve yüzde 16-17 düzeyinde özsermaye kârlılığı bekliyor.

Şubat’ta toplanacak


Soru: Petkim hissem var. Genel kurul toplantısı olacakmış. Bu konuda bilgi verir misiniz? Cihan DURUKAN/İstanbul Cevap: Petkim, ana sözleşmesindeki değişiklikleri görüşmek üzere olağanüstü genel kurulunu toplama kararı aldı. Buna göre olağanüstü genel kurul 20 Şubat 2015’te toplanacak. Şirket hissedarlık yapısını sadeleştirmek adına, 19 Kasım 2014’te Petkim Yönetim Kurulu esas sözleşmenin bazı maddelerinde değişiklikler yapmıştı. Sonrasında, Petkim’in ana hissedarı Socar Turkey Energy azınlık hissedarlar için 18-31 Aralık 2014 tarihleri arasında hisse başına 3.64 TL’den çağrı yapmıştı. Orta vade için şirket hisselerinin açıklamalarla birlikte takip edilmesinde fayda bulunuyor.

Gayrimenkul satışı yapabilir


Soru: Kervansaray’da yeni gelişme, haber var mı? Hisseyle ilgileniyorum. Al-sat yapıyorum. Tavsiyeniz nedir? Turgay POLAT/İstanbul Cevap: Kervansaray, İstanbul Şişli’deki gayrimenkulünü tamamı 11 milyon dolar bedelle Çağdaş Faktoring’e satılmasına, satış bedelinin 300 bin dolarlık kısmının satış avansı olarak ödenmesine, kalan bakiyenin ise 31 Ocak 2015 tarihine kadar nakden ödenmesine karar verdi. Hisse senedi yatırımlarında günlük al-sat yapılmasını tavsiye etmiyorum. Temel ve teknik analiz verilerine göre kısa, orta ya da uzun vade için yatırım yapılması en uygun seçenekler.

Borçlanma aracı ihracı yapacak

Soru: Garanti Factoring borçlanma aracı ihracı yapacakmış. İçeriği konusunda bilgi verir misiniz? Yusuf ULUCAN/İstanbul Cevap: Garanti Factoring, tarafından halka arz edilmeksizin sadece nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 100 milyon TL (talep toplama aşamasında fazla talep gelmesi durumunda 150 milyon TL’ye kadar artabilir) nominal değerli, 88 gün vadeli, iskontolu borçlanma aracı ihracı yapılmasına karar verdi.

Portföy değeri yükseldi

Soru: Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın portföy değeri konusunda bilgi verir misiniz? Cihan EREN/İstanbul Cevap: Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda Torun Tower ve Mall of Istanbul projelerinin tamamlanması, şirketin portföy değerine olumlu yansıdı. Şirketin gayrimenkul portföy değeri 2013 yılsonu değeri olan 4.9 milyar TL’den 6.1 milyar TL’ye yükseldi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder