Tamer Heper Tarla tapuda kayıtlı mı?
HABERİ PAYLAŞ

Tarla tapuda kayıtlı mı?

Mahalle çevresindeki, dere yatağı veya başkalarının adına tarla ile belirlenmiş bir tarlayı sattım ve parasını aldım. Aramızda bir satış senedi düzenledik ve işimiz bitti.

[[HAFTAYA]]

Ancak buradan sonradan kadastro geçmiş. İkinci bir kadastro olduğu söyleniyor. Birileri aleyhime dava açmış tarlanın kendi adlarına tescilini talep ediyor. Bu durumda tarlanın durumu ne olur? E.K.

Bir arazi üzerinde kadastro çalışması yapıldı ise artık bu arazinin sınırları paftalarda bellidir ve parsel numarası almıştır. Dolayısı ile satışı yapılırken satış ada ve parsel numarası belirtilerek ve sadece tapu dairesinde yapılabilir. Bunun dışında yapıldığı söylenen bütün satış işlemleri geçersizdir. Bir arsa için sağı dere yatağı, solu ağaçlık, doğusu Ahmet tarlası falan gibi tarifler var ise burada parselasyon yoktur, tapu kayıtlarına daha geçilmemiştir. Bu yerlerin satışı tapu dairesinde yapılamaz. Çünkü tapuda kayıtlı değildir.

Haberin Devamı

Bu halde eskilerin ‘muhtar senedi’ dediği satış yöntemi uygulanır. Yani sanki bir menkul mal alımı satımı yapılıyormuş gibi taraflar arasında yazılı bir sözleme ile bu yerler alınıp satılır. Eskiden buna bir resmiyet kazandırmak için muhtara mühür bastırılıp imza attırılırdı, onun için adı muhtar senedi olarak kalmıştır ki muhtarın mühür ve imzasının hukuki bir değeri yoktur. İşte bahsettiğiniz tarla tapuya kayıtlı halde iken elden yapılan senetle alınıp satıldı ise bu geçersizdir. Ancak tapuya kaydolunmadan önce elden adi senetle alınıp satıldı ise satış geçerlidir. Olaya bu gözle bakın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder