Tamer Heper Tartışmaya değer mi?
HABERİ PAYLAŞ

Tartışmaya değer mi?

Haberin Devamı

Bir sitede daire aldım. Dairenin kat mülkiyet tapusu var. Tapuda sitenin blok, güvenlik, sosyal tesisi kapsadığı ibaresi var. Bizler sosyal tesisi kullanırken, inşaatı yapan firma, yönetimi yeni seçilen yönetim kuruluna devrederken yönetim binasının kendilerine ait olduğunu söylemiş. Bugüne kadar biz sitenin ortak malı olarak biliyorduk. Zira tüm tanıtım broşür ve bilgilerinde sitenin sosyal tesisli olduğu yazılı. Şimdi biz bu işi nasıl çözeriz? Y.B.

Bunca senelik meslek hayatım ve otuz seneyi geçen bilirkişilik hayatım var, şu gayrimenkul alım satımında veya satış vaadi sözleşmelerinde şöyle ihtilafsız, dörtbaşı mamur satışa henüz rastlamadım. Düşünün kimbilir kaç blok yapmış kaç daire satmışsınız ama “Sosyal tesis binası benim” diye tutturuyorsunuz? Yahu dairelerin fiyatına iki kuruş zam yap bırak şu sosyal tesisi daire sahipleri ağız tadı ile kullansın. Benim de bildiğim biri, sitenin yüzme havuzunun etrafını çevirip “Bundan sonra buraya girmek parayla” demeye başladı.

[[HAFTAYA]]

Bu bir sari hastalık gibi. Peki gerçekte bu yer kimin? Çok basit. Uzaktan bakışta öyle görünüyor ki tapuda sanki sosyal tesis ortak tesis gibi görünüyor. Okuyucumun mektubundan bunu algıladım. Ortak tesislerin maliki olmaz. Bunların müstakil tapuları da olmaz, arsa payları da olmaz. Bu yerler tüm bağımsız bölüm maliklerinin ortak malıdır. Birine ait olabilmesi için tapuda bağımsız bölüm olarak tescil olunması şarttır. Tereddüdün giderilmesi için tapu kayıtlarında küçük bir inceleme yapmak yeterlidir. Şayet bağımsız bölüm değil ise ortak tesistir. Şayet tapuda müteahhit adına tescilli ise ve tanıtımlarda, broşürlerde veya satış sözleşmelerinde size sosyal tesisin siteye ait olacağı vaad olundu ise siz ‘eksik ifa’ nedeni ile dairenin satış değerindeki düşme kadar tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Benzer durumlarda Yargıtay bir ara ‘açık ayıp’ görüşü bildirdi sonra ‘eksik ifa’ tespiti yaptı. Ben de onların dediğini aktarıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder