Tamer Heper Tazminatın formülü var
HABERİ PAYLAŞ

Tazminatın formülü var

Haberin Devamı

Esenyurtta oturuyorum. Daire aldığımız müteahhit iskan almamış ayrıca iki senedir binadaki eksiklikleri de gidermedi. Buna karşı ne yapabiliriz? İ.B.

Sizin durumunuzda olan birinin, önce müteahhitle yapmış olunduğu sözleşmenin incelenmesi gerekir. Bazı sözleşmelerde müteahhidin sattığı bağımsız bölümleri kaba inşaat halinde teslim edeceği hükmü bulunmaktadır. Bu durumda farklı şeyler düşünülür. Bazı satışlar gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile yapılır, bazıları da doğrudan satıştır.

[[HAFTAYA]]

Sizinkini, kaba inşaat teslim değil de yaygın şekli ile tamamlanmış daire satışı olarak düşünürsek, müteahhide karşı ileri sürebileceğiniz bazı haklarınız var. Şayet müteahhit tamamlanmış olarak teslimi gereken süreyi geçirdi ise sizin mesela sözleşmeyi fesih etme hakkınız var. Bununla daireyi müteahhide iade ile satış bedelinin size geri verilmesini isteyebilirsiniz. Ancak çoğunlukla satın alanlar bu çözüme sıcak bakmaz, benim de önerim bu olmaz. Bunun dışında müteahhit aleyhine tüketici mahkemelerinde dava açarak dairedeki ayıplar veya hiç yapılmamış işler (eksik işler) için tazminat talep edebilirsiniz. Şayet eksiklikleri siz tamamlayacak iseniz bunun bedeli olan miktarı tazminat olarak isteyebileceğiniz gibi eksikler nedeni ile dairenizdeki değer kaybının müteahhit tarafından karışlanmasını da talep edebilirsiniz. Çoğunlukla satın alan vatandaşların talebi bu çerçevede olmaktadır. Bağımsız bölüm ve ana yapıda mevcut eksiklik, bağımsız bölümün değerinde ne miktarda kayba sebep oldu ise bu rakam talep olunmaktadır. Bu talepler seçimlik haktır ve siz de seçiminizi yapıp buna göre tüketici mahkemesinde dava açacaksınız. Bunu bir tek sizin yapmanız gerekmiyor diğer daire sahipleri de sizin kadar mağdur olduğuna göre onlar da bu davayı açacaklardır. Bu hesabın bir formülü vardır, dava sırasında dairelerinizi inceleyen bilirkişi bu formülü uygulayarak talep edebileceğiniz tazminatı hesaplar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder