Tamer Heper Telgrafla da olur
HABERİ PAYLAŞ

Telgrafla da olur

Haberin Devamı

2014 yılında kiraya verdiğim dairemin kiracısı Temmuz kirasını ödemedi. Kendisine noterden ihtarname ile değil de telgrafla kirayı 30 gün içinde ödemesini, ödemediği takdirde tahliye davası açacağımı bildirdim. Telgrafı almış ama kira süresi içinde ödenmedi. Bu durumda tahliye talebi ile dava açabilir miyim? Elimde bir de tahliye taahhüdü var. Bunu kullanabilir miyim? Birini kullansam diğerini kullanmama engel mi? E.Ç.

Okuyucumun bahsettiği tahliye nedeni, temerrüt nedeni ile tahliye nedenidir. Temerrüt, ödemede gecikme anlamına gelir. Yasa, kira bedellerinin yazılı uyarıya rağmen 30 gün içinde ödenmemesini tahliye nedeni saymıştır. Kiracıya yapılacak uyarının yazılı olma şartı vardır. Noter şartı yoktur. Bizler noterden uyarı göndermeyi önerirken ispatta kolaylık sağlaması için öneririz. Yoksa ispatlanabilecek bir başka yazılı uyarı da geçerlidir. Okuyucum telgrafı tercih etmiş, yeter ki telgrafın içeriğini ispatlayabilsin.

[[HAFTAYA]]

Eskiden, bir örneğinin gönderende muhafazasını temin eden bir telgraf türü vardı, halen tatbik ediliyor mu bilmiyorum. Böyle bir telgraf, yazılı olma şartını gerçekleştirir. Dolayısı ile 30 gün içinde kiranın ödenmemesi tahliyeyi talep hakkını sağlar. Elde bir tahliye taahhüdü varsa elbette bu da kullanılabilir. Ancak tahliye taahhüdünün geçerli olabilmesi için bazı şartlar vardır. Örneğin tahliye taahhüdünün yapılış tarihi kira sözleşmesinin yapılış tarihinden sonra olmalıdır. Tahliye taahhüdünün metninin içindeki tahliyenin yapılacağı taahhüt edilen tarihten sonraki bir ay içinde hukuki işlem yapılmalıdır. Bu süre geçtikten sonra tahliye taahhüdü geçerliliğini kaybeder. Bazen tarihler boş olarak alınıp sonradan doldurulduğu görülmüştür, bunlar da ispatlandığı takdirde geçersizdir. Bir tahliye nedeni kullanıldıktan sonra ikinci bir tahliye nedeni kullanılamaz diye bir kural yoktur. Her tahliye nedeni aynı süreler içinde kullanılabilir. Birinin varlığı diğerini ortadan kaldırmaz. Yazılı tahliye tahhüdünün bulunduğu hallerde dava açmaya gerek yoktur. Çok daha kısa bir yol olan icra takibi yapılır ve tahliye icra müdürlüğünden talep olunur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder