Esra Karayel Temkinli bekleyişe devam
HABERİ PAYLAŞ

Temkinli bekleyişe devam

Küresel piyasalardaki hareketler ve gelişmeler sonrası Borsa İstanbul'da endeks yine dış piyasaların etkisine girdi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel borsalar ve endeks, ağırlıklı olarak Amerika verilerine odaklı seyir izledi. Gelişmekte olan ülke borsalarında iyimser bir hava hakim olurken genel olarak trend yönü yukarı gerçekleşti. İyimser havanın arkasında Amerika Merkez Bankası’nın açıklamaları etkiliydi.

[[HAFTAYA]]

60 bin 750’den dönüş oldu

Endeks, 60 bin 750’den yukarı dönüş hareketini artan işlem hacmiyle gerçekleştirdi. Buna göre yılın ilk haftasında sert satışların yerini bir miktar düzeltme hareketi aldı. Endeks haftayı yükselişle 64 bin 614 puandan kapattı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında en önemli gündem maddesi Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz toplantısıydı. Piyasa beklentisi doğrultusunda faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Bono piyasasında faizde kademeli olarak geri çekilme gerçekleşti.

Destek seviyesi test edildi

Dolar/TL kuru son üç günde gerileme kaydetti ve haftayı 2.21’den kapattı. Bu seviyeler önemli destek. Bununla birlikte bu gerileme, borsadaki yükselişi destekliyor. Altın talebi ise güçlü kalmaya devam ediyor.

Borsa İstanbul'da endeksin kurlardaki gerilemenin etkisiyle girdiği toparlanma sürecinin bu hafta da devam etmesi muhtemel.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel borsalarda yönde Amerika verileri ve Merkez Bankası Fed tarafından yapılacak açıklamalar etkili olmaya devam edecek. Yurtiçinde bir miktar siyasi tansiyonun azalmasıyla birlikte Borsa İstanbul’da endekste tekrar dış gelişmelerin yönde etkisi arttı.

63 bin 350 kritik seviye

Kurdaki gerileme borsadaki yükselişi destekliyor. Bununla birlikte orta ve uzun vadede önemli riskler olduğu gözardı edilmemeli. Piyasaların seyri kısa vade için dalgalı seyir olarak devam edecek.

Para piyasalarında bu hafta Amerika piyasalarının seyri etkili olacak gelişmelerin başında geliyor. Yurtiçinde ise siyasi gelişmeler takip edilecek. Dolar/TL’de 2.24 seviyesinin üzerinde kapanışlar olmadığı sürece 2.19/2.21 seviyelerinde seyir devam edecektir.

Haberin Devamı

Kurlarda geri çekilme olumlu

Bono piyasasında genel olarak geri çekilme hareketi faizler üzerinde de olumlu etki yaratıyor. Piyasada gösterge vadede (7 Ocak 2015) faizin 10.40-10.80 aralığında hareket etmesi muhtemel gözüküyor.

Sermaye artırımına karar verdi

Soru: Gen Yatırım Holding hissem var. Sermaye artırımı konusunda bilgi verir misiniz? ? Cihangir ALPTEKİN/İstanbul

Cevap: Gen Yatırım Holding, mevcut 10 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden karşılanmak suretiyle 6 milyon TL (yüzde 60 oranında bedelli) artırılarak 16 milyon TL’ye çıkarılmasına karar verdi. Konuyla ilgili açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu sitesinden takip edebilirsiniz.

Üretime alınması gerçekleşti

Soru: İpek Doğal Enerji’yi takip ediyorum. İpek Koza kuyusu ile ilgili gelişmeler olduğunu duydum. Herhangi bir açıklama yapıldı mı? ? Mete DURU/İstanbul

Cevap: İpek Dogal Enerji Batman/Kozluk’ta ham petrol üretimi için İpek Koza-2 Kuyusunda sondaj tamamlanmış ve petrol keşfi yapılmıştur. 4 Subat 2014 itibariyle günlük yaklaşık 350 bbl (Varil) üretim miktarı ile Ipek Koza-2 kuyusu üretime alınmıştır. Ipek Koza-1/ K kuyusu ile birlikte toplamda iki kuyuda 700 varillik günlük üretime ulaşılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Teknik analize göre belirlenmeli

Soru: Yazılarınızda satım zamanı sorulduğunda hedef getiri fiyatından bahsediyorsunuz. Bu fiyat nasıl belirlenmeli? ? Hüseyin CANPOLAT/İstanbul

Cevap: Yatırımlarda hedef getiri fiyatı sizin maliyetinize ve bu hisseyi olan yatırımınızda ne kadar kar elde etmek isteğinize göre belirlenir. Bu fiyatı belirlemede o hissenin teknik analizine ve dönem bazında getirilerine bakılır.

Kısa vadede seyir yata

Soru: Pegasus tarafından açıklanan son veriler, yolcu sayısı rakamları nasıl? Şirket hisselerini portföyümde bir süre daha tutmaya karar derdim. ? Demir UTKUCAN/İstanbul

Cevap: Pegasus 2013 trafik sonuçlarını açıkladı. Güçlü gelen 2013 ve dördüncü trafik sonuçları piyasa beklentisinin üzerinde geldi. Pegasus yolcu sayısı 2013’te yüzde 24 artışla 16.8 milyona ulaşırken, dördüncü çeyrek büyümesi yıllık yüzde 29 oldu. Buna göre 2013 doluluk oranı 3 puan iyileşme ile yüzde 80.2 oldu. 4 Mart’ta açıklanacak 2013 finansal sonuçlarında satış gelirleri ve marjların performansı açısından güçlü trafik verileri kadar fiyatlama (bilet fiyatları) da etkili olacak.

Yolcu sayısı artıyor

Soru: Turkcell’de son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Kısa vade için trend yönü konusunda ne diyeceksiniz? ? Serkan CAN/İstanbul

Cevap: Turkcell, yüzde 100 istiraki olan Superonline İletişim Hizmetleri (‘Turkcell Superonline’) tarafından, Metronet İletisim Teknoloji (“Metronet”) hisselerinin tamamının satın alınmasına ilişkin olarak Pay Devir Sözleşmesi imzaladı. Şirket tarafından yapılan çalısmalarda belirlenen şirket değeri 29 milyon TL olup, satın alma fiyatı kapanış günü bilançosuna bağlı olarak belirlenecek ve kapanış gününde ödenecek. Kısa vade için trend yönü piyasadaki gelişmelere bağlı olmakla birlikte yatay gözüküyor.

Cirosunda artış gerçekleşti

Soru: Teknosa’da ciro rakamı konusunda bilgi verir misiniz? ? Cumhur ELİAÇIK/İstanbul

Cevap: Teknosa 2013’te yüzde 27 büyüme ve 3 milyar TL ciro ile tamamlarken, 2014’te yeni açılacak mağazaların katkısıyla yüzde 30 üzeri artışla 4 milyar TL ciro hedefliyor. Kredi kartında taksit sınırlamaları nedeniyle Şubat ayından başlayarak yıl ortasına kadar zayıflık beklediğini ifade eden yetkililer, Ocak ayında ise öne çekilen talep nedeniyle satışların olumlu olduğunu belirtti. Yüksek ciro hedefi, hisse açısından kısa vadede olumlu olumlu gözüküyor.

Güçlü sonuçlar açıkladı

Soru: İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın kârı hakkında bilgi verir misiniz? ? Cumhur SEVER/İstanbul Cevap: İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 2013 dördüncü çeyrekte güçlü sonuçlar açıkladı. Şirketin belirtilen dönemde net kârı, geçen yılın yüzde 54 üzerine çıkarak 24 milyon TL ile bir miktar piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Şirketin dördüncü çeyrek operasyonları temel olarak kira gelirlerinde yüzde 7 artış ve konut satış gelirleri tarafından net 16 milyon TL katkı şeklinde oluştu.

Kârı beklentilerin hafif altında

Soru: Akbank hissesini iki aydır tutuyorum. Bankanın kârı açıklandı mı? ? Murat SİPAHİOĞLU/İstanbul

Cevap: Akbank’ın dördüncü çeyrekte 2013 net kârı bir miktar piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Banka bu dönemde 597 milyon TL net kâr rakamı açıklarken, bu rakam geçtiğimiz yılın aynı çeyreğinin yüzde 45 bir önceki çeyreğin ise yüzde 6 altında bulunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder