Esra Karayel Temkinli hareket etmeli
HABERİ PAYLAŞ

Temkinli hareket etmeli

Piyasalar yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerin yarattığı olumsuz havanın etkisiyle hareket gerçekleştirdi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerin etkisinde kaldı. Irak’ta IŞİD’in ilerleyişi karşısında, Amerika tarafından hava operasyonu düzenlenebileceği açıklaması, piyasaları olumsuz etkiledi. Riskten kaçan yatırımcılar, borsadan çıkarken altına yöneldiler.

[[HAFTAYA]]

Moody’s beklendi

Piyasalar, Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından kurlardaki dalgalanma nedeniyle not indirim beklentisi içine girdi. Bu gelişmelerle endeks haftayı düşüşle 79 bin 199 seviyesinden kapattı.

Haberin Devamı

Borsa, faiz ve dövizin yönünde yurtiçinde seçim sonuçları ve Moody’s açıklamaları ile Amerika verileri etkili olacak.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar jeopolitik gerilimin etkili olduğu bir süreçte bulunuyor. Bu nedenle altın gibi riske karşı korunma enstrümanlarında değer kazancı olurken riskli olarak görülen borsa gibi finansal araçlarda ise sert satış baskısı gözlemleniyor. Gelişmeler takip edilmeli.

Seçim sonuçları izlenecek

Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimi, Türkiye siyaseti açısından önemli bir dönüm noktası. Siyasi anlamda belirsizliğin azalması borsaya yarar. Yurtdışı gelişmeler de yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Para piyasalarında jeopolitik riskler takip edilecek. Yurtdışında Amerika verileri takip edilecek. Yurtiçinde ise gözler Moody’s’ten gelen açıklamalarda olacak. Dolar/TL’de direnç 2.18 seviyesinde destek ise 2.15 seviyesinde gözüküyor. Bu hafta da dalgalı seyrin sürmesi muhtemel gözüküyor.

Faizler yükselebilir

Tahvil bonoda gösterge vadede (24 Şubat 2016) önemli direnç seviyesi, yüzde 9.47 seviyesinde gözüküyor. Faizde destekler ise yüzde 9.20 ve daha altta 9.10 seviyesinde görünüyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Net kârında artış gerçekleşti

Soru: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın kârı nasıl? Bilgilendirirseniz sevinirim. ? Bilge SERİN/İstanbul

Cevap: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, yılın ikinci çeyreğinde 105 milyon TL solo net kâr açıklarken piyasa beklentisinin bir miktar üzerine çıktı. Temettü gelirleri hariç tutulduğunda, bankanın net kârı bir önceki döneme göre yüzde 18 arttı. Bankanın beklentilerden daha güçlü gerçekleşen net ticari kâr ve tahsilat performansı, bir kereye mahsus ayrılan karşılık giderleriyle dengelendi. Teknik olarak da orta vade için hisselerde yön yukarı gözüküyor. İşlem hacmiyle ve piyasadaki gelişmelerle takip etmelisiniz.

Haberin Devamı

Satmak için yetki verdi

Soru: Gözde Girişim ile ilgileniyorum. Şirketle ilgili son gelişmeleri öğrenebilir miyim. Kısa vade için şirket hisselerinde teknik olarak yön nedir? ? Burak KÜÇÜK/İstanbul

Cevap: Yıldız Holding, Gözde Girişim Sermayesi’ndeki payının yüzde 10’a kadar olan kısmını yurtdışındaki nitelikli yatırımcılara blok halinde bir yıl içinde satmak üzere bir aracı kuruma yetki verdiğini duyurdu. Şirketle ilgili son gelişme bu konu. Gelişme Gözde hisselerinde küçük çaplı olumsuz yaratabilir. Satılacak hisselerin piyasaya gelme riski hisse fiyatı üzerinde uzun dönemde baskı yaratacaktır. Kısa vade için şirket hisselerinde teknik oalrak yön aşağı gözüküyor.

Haberin Devamı

Satın alma olumlu gözüküyor

Soru: Tat Gıda’da satın almanın şirkete etkisi ne olur? ? Mert ŞAHİN/İstanbul

Cevap: Tat Gıda, Moova’nın yüzde 100 hisselerini Söktaş Tekstil’den 32 milyon TL’ye satın aldı. Moova, Tat Gıda’nın toplam cirosuna yaklaşık yüzde 2 katkı olur. Ürün çeşitliliği açısından olumlu gözüküyor.

Açıklamaları yakından izleyin

Soru: Tekstilbank’ta satış ile ilgili son durum nedir? ? Meriç CAN/İstanbul

Cevap: GSD Holding’ten yapılan açıklamaya göre Tekstilbank’ta yüzde 75.5 payın ICBC’ye satılması işlemine ilişkin olarak gereken izinlerin alınması amacıyla, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Rekabet Kurumu’na resmi başvurular yapıldı. Yakın Hisse transferinin tamamlanması ve çağrı sürecinin başlaması yılsonunu bulabilir. Gelişmeleri ve şirket tarafından yapılan açıklamaları yakından takip etmenizi tavsiye ederim.

Genel kurulda onaylandı

Soru: Doğan Yayın Holding’te birleşme durumu hakkında bilgi verir misiniz? Detayları nereden öğrenebilirim? ? Hikmet TANYÜREK/İstanbul

Cevap: Doğan Yayın Holding yapılan Genel Kurulu’nda Doğan Holding ile birleşmesi onaylandı. Şirket ayrılma hakkı tarihini 8 Ağustos’ta duyurmayı planlıyor ve ayrılma hakkı kullanımının 11 Ağustos’ta başlaması planlanıyor. Ayrılma hakkı fiyatı daha önce 0.50 TL olarak belirlenmişti. Konu ile ilgili detaylara Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Marjlarda iyileşme sürüyor

Soru: Tofaş Oto Fabrika’yı izliyorum. Kârı ile ilgili bilgi verir misiniz? ? Cihan DEMİR/İstanbul

Cevap: Tofaş Oto Fabrika 2014 ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 23 artısla 135 milyon TL net kâr rakamı elde etti. Şirketin ilk yarı kâr rakamı ise 269 milyon TL’ye seviyesine ulaştı. Bu dönemde net kârlılıktaki artış, marjlardaki iyileşme ve yatırımlarından dolayı elde edilen teşvikler neticesinde kaydedilen vergi gelirine bağlanabilir.

Beklentilerin altında

Soru: Ford Otosan hissem var. Bir sonraki bilanço dönemine kadar satmayı düşünmüyorum. Şirketin son bilançosu için neler diyeceksiniz? Caner YILMAZ/İstanbul

Cevap: Ford Otosan 2014 ikinci çeyrekte beklentilerin altında yıllık bazda yüzde 42 düşüşle 151 milyon TL net kâr rakamı açıkladı. Marjlardaki gerileme, ertelenmiş vergi gelirindeki düşüş ve finansman giderlerindeki artış, sirketin net kârında yıllık bazda düşüşe neden oldu. Şirket ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 17 düşüşle 78 bin adet toplam araç satışı gerçekleştirdi. Satış hacmindeki gerilemenin temel nedeni zayıf yurtiçi pazar koşullarından kaynaklanıyor.

Yatırım gelirleri düştü

Soru: Anadolu Sigorta hissem var. Şirketin son dönem kârı nasıl geldi? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Cem ŞAHİN/İstanbul

Cevap: Anadolu Sigorta, yılın ikinci çeyreginde 15 milyon TL net kâr açıkladı. Net kâr, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51 ve geçen çeyreğe göre ise yüzde 28 geriledi. Teknik marjların beklenenin aksine bozulması ve yatırım gelirlerindeki düşüş kârlılıktaki gerilemede etkili oldu. İkinci çeyrekte brüt prim üretimi yıllık yüzde 30 büyürken şirket bir puana yakın pazar payı elde etti. Büyümenin daha çok motor ve sorumluluk branşlarından kaynaklandığı görüldü. Şirketin kombine oranı da yüzde 101.5 düzeyinden yüzde 103 düzeyine bozulma kaydetti. Orta vade için şirket hisselerini açıklamalarla birlikte izlenmesinde fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder