Esra Karayel Temkinli iyimserlik
HABERİ PAYLAŞ

Temkinli iyimserlik

Borsa İstanbul’da endeks, seçimler sonrasında siyasi belirsizliğin bir miktar azalmasıyla yeni zirveler yaptı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Türk mali piyasaları, bir yandan seçimler sonrasında siyasi belirsizliğin azalması öte yandan küresel piyasalardaki ılımlı havanın etkisi ile iyi bir hafta geçirdi. Borsa İstanbul’da endeks yeni zirveler yaptı ve haftayı 72 bin 582’den kapattı.

[[HAFTAYA]]

Fitch’den olumlu açıklamalar

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, piyasa beklentisinin aksine Türkiye’nin kredi notunu değiştirmedi. Enflasyondaki yükseliş ve bankacılık sektöründe kârlılıktaki düşüş kaygıları nedeniyle görünümün olumsuza çevrilebileceği endişesi vardı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında da yurtiçinde seçim sonuçları etkiliydi. Mart ayı enflasyon rakamları izlendi (aylık TÜFE enflasyonu, beklentilerin biraz üzerinde yüzde 1.1 gerçekleşirken yıllık rakamı da yüzde 8.4 ile son sekiz ayın zirvesine taşıdı).

Merkez’den TL’ye destek

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalarda sıkı para politikasının daha uzun süre koruyabileceği beklentisi Türk Lirası’na olumlu yansıyor. Tahvil bonoda gösterge faiz hızlı düşüşle yüzde 10.60’a gerilerken, dolar/TL 2.10 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Siyasi gelişmelerin beklentiler doğrultusunda olması ve yurtdışı verilerin de iyi gelmesi olumlu gözüküyor

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar açısından seçim sonrasında Türkiye için yeni bir dönemin başlayacağını ifade etmiştim. Siyasi gelişmeler şu an için piyasaları olumlu yönde destekliyor. Bu sürece Amerika tarafında açıklanan olumlu ekonomik verilerin de desteği, kısa vade için yönü yukarı gösteriyor.

İlk hedef 73 bin

Yurtiçi haber akışında olumsuz bir gelişme olmadığı takdirde işlem hacmi desteği de devam ederse endekste ilk direnç seviyesi 73 bin, ikinci direnç 73 bin 300 seviyesi olarak gözüküyor.

Para piyasalarında siyasi anlamda belirsizliğin kısa vade için önemli oranda azalması dövizde başlayan düşüşü desteklemeye devam edecek. Faizlerde düşüş trendi ise bir süreliğine yatay harekete dönüşecektir. Yatay hareket ise yüzde 10.0-11.10 aralığında görülüyor.

Haberin Devamı

Avrupa tarafı sakin

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz toplantısında geçen hafta faizler mevcut düzeyde tutulmuştu. Bu karardan sonra Banka’nın ekonomik görünümde çok önemli bir bozulma olmadığı takdirde herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: İhlas Madencilik ve Avrupa Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisselerim var. Bu şirketlerle ilgili son gelişmeler nedir? ? Hasan CANTÜRK/İstanbul

Cevap: İhlas Madencilik, Çanakkale/Kalkım’de grup maden sahasını rödevans karşılığı işletmek üzere Oreks Madencilik ile on yıllık, süre sonunda yeniden on yıllık uzatma opsiyonlu olarak sözleşme imzaladı. Avrasya Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ise mevcut sermayesini 72 milyon TL’den 100 milyon TL’ye bedelli olarak artırmak için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Şirket haberleri ile ilgili gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden de takip edebilirsiniz.

Temettü tarihi belli oldu

Soru: Doğuş Otomotiv’i üç aydır tutuyorum. Temettü (kâr payı) verecek diye duydum. Oran belli oldu mu? Sizce satma zamanı mı? Hisse mi satayım mı karar veremedim. Ne yapmam gerekiyor? ? Hakan ÜSTÜN/İstanbul

Haberin Devamı

Cevap: Doğuş Otomotiv temettü dağıtım tarihini 8 Nisan olarak belirledi. Şirket daha önce açıkladığı üzere toplam 220 milyon TL, hisse başına brüt 1 TL nakit temettü dağıtacak. Buna göre temettü getirisi yüzde 12.4 oluyor. Hissenizin satım zamanızı sizin maliyetinize göre getiri hedefinize uygun olarak belirlemeniz gerekiyor. Bunun için yatırımınızın başlangıcında, teknik analiz yöntemini kullanarak bir fiyat aralığı belirlemelisiniz. Ayrıca piyasalarda yaşanan beklenmedik olumsuz gelişmelere göre de yine maliyetinize göre satım aralığı koymanız da fayda bulunuyor.

Hacimle izleyin

Soru: İttifak Holding hissem var. Şirket yeni sözleşme yaptı diye duydum. Yeni sözleşmesi hakkında bilgi verir misiniz? ? Cihan BERK/İstanbul

Cevap: İttifak Holding, grup şirketlerinden Selet Entegre Et ve Süt Ür. ile Vakıf Finansal Kiralama arasında Konya/Karatay’da bulunan arsa üzerine Kargır 5 adet Besi çardağı ve tarla için, beş yıl vade ve 2 milyon 911 bin 500 TL bedelli Finansal Kiralama Sat-Geri Kirala sözleşmesi imzalandı. İşlem hacmi ve açıklamalarla birlikte takip edilmesinde fayda bulunuyor.

Gelişmeler olumlu

Soru: Aygaz’da temettü oranını öğrenmek istiyorum. BİM hissem var. Geri alımı bitirmişti. Son durum nedir? ? Mustafa CANER/İstanbul

Cevap: Aygaz hisse başına 0.583 TL temettü dağıtacak. Hisse başına brüt 0.5833, net 0.496 TL nakit temettü dağıtma kararı aldı. Şirket dağıtıma 7 Nisan’da başlayacak. Tutar ise yüzde 6.9 temettü getirisine işaret ediyor. BIM geri aldığı hisselerin yüzde 4’ünü sattığını açıklamıştı. Şirket, 27 Aralık 2013-23 Mart 2014 tarihleri arasında hisse geri alım programı çerçevesinde piyasadan aldığı hisselerin 20 bin adedini (yaklaşık yüzde 3.9’unu) dün 48.2 TL’den sattığını ve elde kalan hisselerin sermaye oranının yüzde 0.18’den 0.17’ye gerilediğini açıkladı.

Orta vade için takip edilmeli

Soru: İhlas Madencilik ve Avrupa Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisselerim var. Bu şirketlerle ilgili son gelişmeler nedir? ? Hasan CANTÜRK/İstanbul

Cevap: İhlas Madencilik, Çanakkale/Kalkım’de grup maden sahasını rödevans karşılığı işletmek üzere Oreks Madencilik ile on yıllık, süre sonunda yeniden on yıllık uzatma opsiyonlu olarak sözleşme imzaladı. Avrasya Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ise mevcut sermayesini 72 milyon TL’den 100 milyon TL’ye bedelli olarak artırmak için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Hisselerinizi orta vade için gelişmelerle birlikte izleyebilirsiniz. Yatırım kredisi aldı

Soru: Ayen Enerji'de son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? ? Serkan ASLAN/İstanbul

Cevap: Ayen Enerji Arnavutluk'ta kurulu bağlı ortaklığı Ayen Energji SHA, Türkiye İş Bankası’dan 128 milyon euro tutarında dört yılı ödemesiz, 13 yıl vadeli yatırım kredisi temin etti.

Beklentilerin üzerinde geldi

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı bilançosu nasıl geldi? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? ? Cihan KEÇELİ/İstanbul

Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı beklentilerden yüksek dördüncü çeyrek sonuçları açıkladı. Şirket bu dönemde 175 milyon TL net kâr elde ederek geçen senenin ise 29 altında kaldı. Yine bu dönemde satış gelirleri 370 milyon TL oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder