Tamer Heper Temsilde hata var
HABERİ PAYLAŞ

Temsilde hata var

Haberin Devamı

Toplu yapı sistemi içinde bir dairemiz var. Toplu yapıda karar almak için yöneticilerin toplantısında, az sayıdaki bağımsız bölümün bulunduğu bir binanın yöneticisi, bizim gibi blok yöneticilerinin aksine oy kullanıp bizleri kilitliyor. Bu doğru bir sistem mi? D.P.

Önce toplu yapı sisteminin doğru olup olmadığını tartışmak lazım. Bizim Kat Mülkiyeti Kanunu 1965 tarihli iken, toplu yapı sistemi 2007'de kanuna eklendi. Sistem doğru mu, değil mi? Ben Kat Mülkiyeti sistemini kuran hocalarda okudum. Hukuku çok iyi bilirlerdi. Bunun için, kolay bir sistem getirmişlerdi. Bunu, uygulayıcıların profesyonel kimseler değil, amatör kimseler olduğu bilinci içinde basite indirgenmiş ama işler bir sisteme bağlamışlardı.

[[HAFTAYA]]

Zaman içinde birkaç parseli kaplayan siteler kurulmaya başlayınca, birkaç parseli ve hatta bir adayı kapsayan yönetim sistemi ihtiyacı doğdu ve toplu yapı yönetimi kanunumuza girdi. Ancak kurulan sistem pek başarılı değil, anlaşılması ve uygulaması zor. Aslında burada da kat malikleri kurulu var ama düşünün ki yüzlerce belki de binlerce kişinin oturduğu bir sistemde toplantıları nerede yaparsınız?

Sayı ve arsa yapı çoğunluğunu nasıl hesap eder, nasıl sağlarsınız? Yönetim kurulu seçimi için gereken sayı ve arsa payını nasıl temin edersiniz? Bu imkansızlığı bertaraf etmek için, yönetim planı ile yönetim işi ada temsilciler kuruluna verilebilir. Ada temsilciler kurulu, yöneticilerden oluşur. Ancak her yöneticinin bir oy hakkı yoktur.

Oylar, temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısı kadardır. Siz az sayıda bağımsız bölümü temsil eden arkadaşınıza da bir oy, çok sayıda bağımsız bölümü temsil eden sizlere de bir oy hakkı tanımışsınız. Bu yanlış. Bu durumda az sayıda bağımsız bölümü temsil eden yönetici, kurul kararlarını bağlayamayacaktır. Görüldüğü gibi sistem basit değildir adeta profesyonel bir yönetim ihtiyacı yaratmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder