Tamer Heper Tenkis talebi için bir yıl süre var
HABERİ PAYLAŞ

Tenkis talebi için bir yıl süre var

Haberin Devamı

Baba öldükten sonra öteki çocukların itiraz hakkı kaç senedir? İ.G.

Baba öldükten sonra evlatların itiraz hakkı denilince akla bir tek konu gelmiyor. Mesela soru ‘itiraz’ şeklinde sorulmuş ama acaba mirasın reddi anlatılmak istenmiş olabilir mi? Bunun yanıtı kolay, şayet mirasın reddi sorulmak istenilmişse, ölümden itibaren veya ölümün öğrenilmesinden itibaren üç aydır.

[[HAFTAYA]]

Ancak ‘itiraz’ sözü, mahfuz hisseye tecavüz edilen bağışlamalar veya vasiyet akla daha yakın geliyor. Bu halde şayet tenkis talebinde bulunulacak ise bu halde de süre ölümden itibaren bir yıldır. Bu yanıtı verirken mahfuz hisse ve tenkis gibi teknik tabirler kullanmak zorunda kaldım. Bunları kısaca açıklayayım. Mahfuz hisse, evlatların miras payı içinde, dokunulamayan, bertaraf edilemeyen payıdır.

Evladın miras payı vardır, bunun yarısı, bir başkasına yapılan bağışla veya vasiyetname ile elinden alınamaz. Dolayısı ile buna mahfuz hisse veya dokunulamaz pay denilir. Şayet buna dokunulmuş ise ve mahfuz hisse (saklı pay) aşılmış ise evlat bir yıl içinde dava açarak mahfuz hissesini alır.

Ancak bu bir yıl ölüm tarihinden itibaren değil, tenkis talebinde bulunmaya hakkı olanın saklı paylarının zedelendiğini öğrendiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Öğrenme geç tarihlerde olabilir, böyle bir durumda on yıl geçmekle artık tenkis talebinde bulunulamaz. Tenkis ise indirme, azaltma anlamında kullanılır.

Hukuki olaylarda tenkis davasından söz edildiğinde, mahfuz hisse kurallarını aşarak mal sahibi olan kimseden, mahfuz hisseli mirasçının hakkettiği malları geri alması demektir. Bunun için de tenkis davası denilen bir dava açmak gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder