Esra Karayel Tepki alımları gelecek
HABERİ PAYLAŞ

Tepki alımları gelecek

Borsa İstanbul’da endeks kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirme beklentisiyle düştü

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, yurtiçi ve yurtdışı piyasaların etkisinde kalarak yaklaşık üç haftadır düşüşünü sürdürüyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisini kırılgan bularak not indirme sürecinde olmaları bu hafta düşüşte etkili oldu.

Haber akışı dikkatle izlendi

Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz artırımına beklenenden önce gidebileceği haberleri, güney sınırımızda devam eden askeri hareketlilik, yabancı yatırımcıların satışlarında etkili oldu. Endeks haftayı 74 bin 241 ile kapattı. Para piyasalarında Amerika verileri ve yurtiçinde siyasi gelişmeler takip edildi. Hafta içinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun herhangi bir faiz indirimine gitmemesi doları olan talebi güçlendirdi. Banka, 10 milyon dolarla sınırlı tuttuğu dolar satım ihalesini 40 milyon dolara çıkardı.

Dolar kritik seviyeyi aştı

Dolar/TL geçen haftaki yazımda ifade ettiğim gibi yükselişe devam etti. Kritik seviyeyi aşarak 2.29’u gördü. İki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) tahvilde ise yüzde 9.72’den kapanış yaptı.

[[HAFTAYA]]

Borsa, döviz ve faiz yönünde dalgalı ve sert hareketlerin olması muhtemel gözüküyor

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Borsa İstanbul kritik bir haftaya girdi. Bir yandan jeopolitik riskler ve Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in kararı, öte yandan Avrupa Merkez Bankası kararı endeksin yönünde dalgalı ve sert hareketlere neden olması muhtemel gözüküyor.

73 bin seviyesi önemli

Endekste teknik olarak 200 günlük ortalamamiz olan 73 bin önemli destek seviyesi. Olumlu haber akışında ise 74 bin 500 ara direnç seviyesi olmak üzere 75 bin 400 önemli direnç seviyesi olarak gözüküyor. Para piyasalarında yatırımcıların veri ve haber akışını dikkatle izlemelerinde fayda var. Tahvil bono piyasasında alıcılı seyir devam edebilir. Gösterge vadede (24 Şubat 2016) faizlerin yukarı yönlü seyrin sürmesi halinde direnç yüzde 9.80 seviyesinde gözüküyor.

Dalgalı seyir devam edecek


Dolar/TL’de önümüzdeki iki hafta sürecinde 2.28-2.35 seviyelerinde geniş bir bantta dalganabilir. Teknik olarak 2.35 seviyesi aşılırsa önemli direnç seviyesi 2.40 seviyesinde gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Gelişmeler üretimde

Soru: Diriteks hissem var. Şirketle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Cihan TEKİN/İstanbul Cevap: Diriteks ile ilgili son gelişmeler üretim konusunda bulunuyor. Şirket üretmiş olduğu ürünlerin PVC Çanta ambalaji ile ürünlerini paketlemede kullanılan çuvalların dikiş ve baskı işlemlerinin fabrika bünyesinde yapılmasına, bu kapsamda çuval ve ambalaj yapımı için gerekli olan dikiş makineleri ile diğer ekipmanların ikinci el olarak 26 bin TL bedelle satın alınmasına karar verdi.

Sendikasyon kredisi yenilendi


Soru: Yapı Kredi Bankası’nı iki aydır takip ediyorum. Bankanın son aldığı kredi ile ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz? Hamid CAN/İstanbul Cevap: Yapıve Kredi Bankası, uluslararası bankalardan, euro ve dolar olmak üzere iki ayrı kredi diliminden oluşan bir yıl vadeli ve 340 milyon dolarlık dilimi için toplam maliyeti LIBOR artı yüzde 0.90, 760.75 milyon euro’luk dilimi için ise EURIBOR artı yüzde 0.90 olan sendikasyon kredisi sağladı.

Satım zamanı maliyetinize bağlı

Haberin Devamı


Soru: Orge Enerji’nin son imzaladığı sözleşmenin tutarı nedir? Sizce satım zamanı mı? Teknik olarak hissede yön nedir? Sinan ÜREZ/İstanbul Cevap: Orge Enerji ile SenbayÖztas- Albayrak iş Ortaklığı arasında; Kartal-Kaynarca Metro İnşaatı Elektrik işlerinin yapılması konusunda 9 milyon 950 bin euro bedel üzerinden sözleşme imzalandı. Hissede teknik olarak kısa vade için yön yatay gözüküyor. Satım zamanı ise sizin hissede maliyetinize göre getiri hedefinize bağlı olarak belirlenmelidir.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Artı Yatırım hissesinde yeni anlaşma konusunda bilgi verir misiniz? Yusuf TAN/İstanbul Cevap: Artı Yatırım Holding, iştiraki Altınyağ Kombinalari Altinbilek Makina firması ile 24 bin ton kapasiteli silo yapımı, Tuncay ve Muammer Makine firması ile ekstraksiyon kurulumu için anlaşma imzaladı. Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Fon ayırdığını duyurdu

Soru: Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın hisse alımı konusunda son açıklamaları nedir? Cemal ŞEN/İstanbul Cevap: Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ekim-Aralık 2014 tarihleri arasında hisse alımı yapabilmek üzere fon ayırdığını duyurdu. Şirket Nisan 2014’de 36 aylık bir geri alım programı açıklamış, ödenmiş sermayenin yüzde 10’una kadar alım yapabileceğini ve 1.5 milyar TL fon ayırmış olduğunu duyurmuştu.

Bedelli sermaye artırımı var

Soru: Gersan Elektrik hissem var. Şirketin sermaye artırımı konusunda bilgi verir misiniz? Yücel ULUCAN/İstanbul Cevap: Gersan Elektrik, 30 milyon TL olan çıkarılmış sermayesini, tamamı nakit karşılamak suretiyle ve hissedarların ortaklık payları nispetinde 10 milyon TL nakit artırılarak 40 milyon TL’sına çıkarılması suretiyle yüzde 33.3333 oranında bedelli artırılmasına karar verdi.

Bilançosu iyi geldi


Soru: Bolu Çimento’yu takip ediyorum. Şirketin son gelen kârı için ne diyecekseniz? Teknik olarak yön nedir? Hakan SÖYLEMEZ/İstanbul Cevap: Bolu Çimento ikinci çeyrekte 27 milyon TL net kâr açıkladı. Kârlılıkta beklenenin çok üstünde gelen brüt marj etkili oldu. Brüt marjı yüzde 41’e ulaştı. Geçen yıl aynı döneme göre şirketin gelirleri yüzde 21 arttı. Hissede teknik olarak yön, orta vade için yukarı gözüküyor.

Talep toplama süreci tamamlandı

Soru:
Arçelik hissesini dört aydır izliyorum. Kısa vadede satmayı düşünmüyorum. Yatırımı altı ay için planladım. Şirket tarafından yapılan tahvil satışı konusunda ayrıntılı bilgi verir misiniz? Serdar YILMAZ/İstanbul Cevap: Arçelik, 350 milyon euro’luk tahvil satışı için talep toplama sürecini tamamladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre İrlanda Borsası’nda kote olacak, faiz oranı yüzde 3.875 olan yedi yıl vadeli bononun satışının önümüzdeki hafta tamamlanması bekleniyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder