Tamer Heper Tercih sizin
HABERİ PAYLAŞ

Tercih sizin

Haberin Devamı

Eşimle evlenmeden önce kendisine 20 bin TL borç vermiş ve senet almıştım. Sonra evlendik ama şimdi anlaşmalı boşanma aşamasındayız. Anlaşma şartları arasında birbirimizden maddi manevi bir bedel isteyemeyeceğimiz şartı da var. Ben bu 20 bin TL’yi talep edebilirmiyim? Y.U.

Şimdi ben size ne diyeyim! “Edebilirsiniz de edemeyebilirsiniz de” desem, “Bu nasıl yanıt?” diyeceksiniz biliyorum ama öyle. Talep edebilirsiniz; çünkü bu bir borç. Alacaklı olan biri bunu her zaman talep edebilir. “Alabilirsiniz”in yanıtı bu kadar. Ama “Alamazsınız”ın yanıtı uzun, hazırlıklı olun. Birincisi; tüm borçlar 10 senenin sonunda zamanaşımına uğrar.

[[HAFTAYA]]

Talep ettiğinizde karşı taraf bunu ileri sürecektir. 20 bin lira az para değil. İkincisi; aldığınız bonoya güveniyorsunuz. Ama bonoların özel takip yolu ile icraya konulması süresi üç yıl. Yani 20 yıl sonra bu bonoya dayanarak takip de yapamazsınız. Üçüncüsü; bir anlaşma yapıyorsunuz, birbirinizden maddi manevi hiçbir şey talep etmeyeceksiniz. Maddi kavramına evet, nafaka veya tazminat da girer ama bu borç da tartışmaya açık olur. Sonuç: Yukarıdaki açıklamalarımdan hâlâ talep edebileceğiniz düşünceniz devam ediyor ise buyurun talep edin. Benim tavsiyem ise şu: Aradan 20 sene geçmiş olması ve elinizdeki bononun takibe konu edilememesi karşısında ve karşılıklı anlaşarak birbirinizi kırmadan medenice bir ayrılığın eşiğinde iken bu boşanmayı ihtilaflı hale getirmeyin. Evlenmek ne kadar medeni bir ilişki ise boşanmak da o kadar medeni bir ilişkidir. Bu işi inada bindirmeden, yine medenice halletmek çağdaş insana yakışır bir davranıştır. Bu sözüm bütün boşanma arifesinde olanlar içindir. Bir sözüm de çocuklu aileler için. Boşanma medeni bir ilişki olduğuna göre çocuklu aileler asla ve asla müşterek çocuklarını birbirine karşı silah olarak kullanmasınlar. Böyle bir durum çocuğun sadece o gününü değil tüm hayatını olumsuz etkilediğinden çocuk için tam anlamı ile bir felakettir. Bunun sonucu büyüdüğünde görülür ve telafisi yoktur. Boşanmanın olumsuzlukları çocuğa asla hissettirilmemelidir. Eğitimli çağdaş aileden bu beklenir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder