Tamer Heper Terk nedeni ile boşanmanın şartları
HABERİ PAYLAŞ

Terk nedeni ile boşanmanın şartları

Haberin Devamı

Eşim 4 Aralık’ta evi terk etti, 7 Aralık’ta eve döndü ama 17 Aralık’ta tekrar terk etti. Bu durumda boşanma davası açmak istiyorum. Hukuki olarak ne yapmam gerekir? H.O.

Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde, ayrılık en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hakim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise terk edilen eş, boşanma davası açabilir.

Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır. Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hakim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur.

Bu ihtar gerektiğinde ilan yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz Olayınıza baktığımda olayın henüz gerçekleştiğini görüyorum yani terk nedeni ile ihtarname göndermeniz için 17 Aralık’tan sonra dört ay beklemeniz gerekiyor. Bu süre eskiden iki aydı.

Sonra yasa değişti ve dört aya çıktı. Bu dört ay çok uzun. Üstelik bu sadece davet için bekleme süresi. Bir de davetten sonra iki aylık bekleme süresi var ki bu da eski yasada bir aydı. Neden iki misli uzatıldı anlaşılır gibi değil. Yani evi terk eden bir eşin üç ay boyunca evi barkı, çoluk çocuğu terk etmesi, terkin soruçlarını doğurması için yetmiyor muydu?

Elbette yeterliydi ama bugün durum ne yazık ki böyle. Sizin için terk nedeni ile dava açma imkanı varken bir de evlilik birliğinin sarsılması nedeni ile açabileceğiniz boşanma davası vardır. Ancak bunun için sürelere bağlı olmamanıza karşın evlilik birliğinin ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenemeyecek derecede temelinden sarsılmış olması ve elbette bunun ispatı gerekir. Elinizde ispatlayacak delil var ise bu nedene dayanarak da dava açabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder