Ekrem Sarısu Toplu ödeme yaparak emekli olma usulü yok
HABERİ PAYLAŞ

Toplu ödeme yaparak emekli olma usulü yok

Soru: Annem 12 Eylül 1968 doğumlu. 1 Eylül 1986’da sigortalı oldu. 30 Aralık 1986’da işten ayrıldı. 99 gün primi var. 3 çocuğundan doğum borçlanması yapsa kalan günleri toplu ödeme yapıp emekliliğe hak kazanabilir mi? Yoksa başka nasıl emekli olabilir? CEM Cevap: Annenizin borçlanma şartlarını taşıyan üç doğumu varsa, borçlanarak 2160 gün kazanabilir. Ancak eksik primini toplu ödeme yaparak tamamlayıp emekli olamaz. Anneniz doğum borçlanmasından sonra sigortalı çalışarak 1341 gün daha prim ödeyip primini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşını dolduracağı 12 Eylül 2026’da emekli olabilir.

SGK kamu görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı'na başvurabilirsiniz

Cevap: Zihinsel engelli hak sahibi oğluma, emekli memur olup vefat eden annesinden aylık bağlatmak için, hangi kuruma başvurmalıyım? Fahrettin OLCAR Cevap: Oğlunuz ölüm aylığının bağlanması için aranan şartları (malul ve muhtaçsa) taşıyorsa, aylık bağlatmak için, bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu il veya merkez müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Ancak, işlerinizin daha hızlı yürümesi için, Ankara’daki Sosyal Güvenlik Kurumu, Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na müracaat da edebilirsiniz.

Annenizin 5975 günle 56, 3600 günle 58yaşı doldurması gerek

Haberin Devamı

Soru: Annem 3 Nisan 1971 doğumlu. 5 Eylül 1999’da sigortalı oldu. 4300 gün primi var. Annem kaç yaşında ve ne zaman emekli olabilir? ÖZGE Cevap: Anneniz iki şekilde emekli olabilir: 1) 1675 gün daha prim ödeyerek primini 5975 güne tamamlaması şartıyla, 56 yaşını dolduracağı 3 Nisan 2027’de, 2) Bundan sonra prim ödemese de 58 yaşını dolduracağı 3 Nisan 2029’da.

Borçlanma zorunlu değil


Soru: 28 Eylül 1991 doğumluyum. 5 yıldır özel bir bankada çalışmaktayım. Askerlik görevimden dolayı işimden ayrıldım. Şu an vatani görevimi yapmaktayım. Askerliğim bittikten sonra SSK borçlanmam olacak mı? Berkay ÇINAR Cevap: Er olarak yapıyorsanız askerliğinizi, yedek subay olarak yapıyorsanız yedek subay okul süresini borçlanma hakkınız var. Ancak borçlanma zorunlu değil. Sigortalı isterse borçlanır, istemezse borçlanmaz. 1 Ocak 2036’ya kadar priminizi 7200 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olacaksınız.

Primin gerçek ücret üzerinden ödenmemesi çalışana fesih hakkı verir

Haberin Devamı


Soru: 2002’den beri çalışıyorum. Mart 2005’te askere gittim. 3429 gün primim var. Primim asgari ücret üzerinden ödeniyor. Farkı elden alıyorum. Çalışma saatleri 08.00-18.00 Cumartesi de dahil. İşten ayrılırsam tazminat alabilir miyim? Ne koşullarda emekli olabilirim? GÖKHAN Cevap: Sorunuzdan ücretinizin bir kısmının kayıtdışı ödendiği, yani primin gerçek ücretiniz üstünden ödenmediği ve haftada 45 saatten fazla çalıştığınız halde, fazla çalışma ücreti almadığınız anlaşılıyor. Bu durumlar size iş akdinizi haklı nedenle fesih hakkı verir. İşverene fazla çalışma ücretinizin ödenmesini ve priminizin gerçek ücretiniz üstünden ödenmesini talep edin. Taleplerinizin yerine getirilmemesi halinde, iş akdinizi feshederek kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz. Kıdem tazminatınızın ödenmemesi halinde, iş mahkemesine dava açarak kıdem tazminatınızı yargı yoluyla alabilirsiniz. Ayrıca fazla çalışma ücreti ödenmediğini de mahkemede belge veya şahitle ispatlamanız halinde, fazla çalışma ücretlerinizi de yargı yoluyla almanız mümkün.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder