Tamer Heper Tutanakla teslim alın
HABERİ PAYLAŞ

Tutanakla teslim alın

Kiracım evden çıkarken anahtarı bana teslim etti. Bir anahtarı da kendisinde muhafaza etti. Bunun gerekçesi olarak da, “İçeride bir buzdolabı var, birisine vereceğim” dedi. Sonra da “Evde mücevherlerim vardı” diyor. Beni itham ediyor. Ben ne yapmalıyım? E.C.

Kiracının evi tahliye etmesi sadece eşyasının kamyona koyup gitmesi ile olmaz. Gayrimenkulün anahtarlarının kiralayana teslimi de şarttır. Sizinki teslim etmiş. Teslim etmek demek artık bu yerle hukuki ve fiili ilişkisi kalmadı demektir. Yani kiracınızın da anahtarları fiilen teslim etmekle artık bu yerle ilişkisi kalmamış. Peki kalan buzdolabı ne olacak? Bu buzdolabı için keşke bir tutanak tutsaydınız. Örneğin “Buzdolabının bu yerde kalmasına üç gün müddetle izin verilmiştir” gibi bir tutanakla üç gün için muhafaza edileceğini kayıt altına alsaydınız. Evet sizin probleminiz bu buzdolabı değil ama böyle bir tutanakla evde herhangi bir başka eşya kalmadığı anlaşılacaktı.

Haberin Devamı

Peki şimdi “Evde mücevherlerim vardı” diyor. Bu iddia pek kabul görecek cinsten değil zira evi tahliye etmiş, anahtarları da teslim etmiş bir kiracı evde ne diye mücevher bıraksın? Bunda mantık yok. Hayatın olağan akışına aykırı. Yani sözleşmeyi feshedip anahtarları teslim eden biri için böyle bir iddia dayanaksız. Tahminim eski kiracınız sizden para koparmaya çalışıyor.

Ancak anahtarları teslim alırken bir tutanakla teslim almış olduğunuzu kabul ediyorum. Hiçbir şekilde tutanak tutmayıp öylece elden aldıysanız, bu halde teslimi ispat da zordur. Ancak yine de kiracınızın mücevherlerini boş evde bıraktığının ispatı gerekecektir. Bu ithamla resmen karşılaşırsanız hiç gecikmeden bir meslektaşımın yardımını isteyin. Bu vesile ile diğer okuyucularımı da uyarmış olayım: Sözleşmenin feshi de yazılı olmalı ve böyle bir kira sözleşmesinin feshi durumunda anahtarlar yazılı bir fesih sözleşmesini müteakip teslim alınmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder