Tamer Heper Üç yıl doldu mu?
HABERİ PAYLAŞ

Üç yıl doldu mu?

2003 yılında boşanma davası açtım. Dava dört sene sürdü ve sonunda hakim delil yetersizliğinden davayı reddetti. Avukatım üç yıl beklemem gerektiğini söyledi. Sizce ne yapmam lazım? A.Ç.

Öncelikle delil yetmezliği sözü daha çok ceza davalarında kullanılır. Hukuk davalarında doğrudan doğruya davanın reddi kararı verilir ve red gerekçesi açıklanır. Sizinkinde de iddia ettiğiniz hususları ispatlayamamışısınız, bu nedenle davanız reddolunmuş. Ancak dikkat çeken husus davanızın tam dört yıl sünmüş olması.
Bir boşanma davasının dört yıl sürmemesi lazım. Bu sürede çok şey tahrip olur, en başta hukuk. Evet avukatınızın söylediği doğru. Bir boşanma talebi reddolunursa, kesinleşme tarihinden itibaren eşlerin evlilik birliğini yeniden kurma amacına yönelik olarak üç yıl içinde bir araya gelmemeleri halinde açılacak davada artık aralarında geçimsizlik olup olmadığına bakılmaksızın boşanma kararı verilir.
Bunun için hakimin bakacağı şey davanızın kesinleşme tarihi, üç yıllık sürenin dava tarihinde dolup dolmadığı, bu üç yıl içinde evliliğin devamı amacı ile bir araya gelinip gelinmediği hususudur.
Sizin için üç yıl doldu ise yeniden aile mahkemesine başvurup dava açacaksınız. Karşı taraf boşanma kararına engel olmak isterse üç yıl içinde bir araya geldiğinizi iddia edebilecektir. Buna göre önleminizi alın.

Haberin Devamı

Mahkemeye gideceksiniz

Adliyeden bir zarf geldi, beni icra mahkemesine çağırıyorlar. Adliyede hukuk mahkemeleri ve ceza mahkemeleri bulunduğunu biliyorum ama icra mahkemesi demek para yatırılan yer midir? Buraya bir insan niye çağırılır? M.L.

Size bir mahkemeden davetiye gelmiş. ‘İcra mahkemesi’ demek eskiden icra tetkik merci dediğimiz özel bir mahkemedir. Bu mahkeme icra dairelerindeki işlemler nedeni ile oluşacak ihtilaflara bakar. İcra hukuk ve icra ceza mahkemeleri olarak görev yapar ve bildiğimiz mahkeme statüsündedir.
Ancak yukarıda dediğim gibi görevi sınırlıdır. Dolayısı ile sizin tahmin ettiğiniz gibi sizi icra dairesi çağırmıyor. ‘Para yatırılan yer’ diye tarif etmeye çalıştığınız yer icra dairesidir.
Sizin gideceğiniz yer ise adliye içindeki bir mahkemedir. Siz adliyeye gidin, yerini sorun tarif ederler.


Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder