Tamer Heper Üç yol var
HABERİ PAYLAŞ

Üç yol var

Haberin Devamı

Ağabeyim, babama ait evde 20 sene oturdu. Babam üç sene önce vefat etti ama bağabeyim burada oturmaya devam ediyor. Mirasın paylaşımına da yanaşmadığı gibi herhangi bir bedel de ödemiyor. Annem ve diğer kardeşlerim bu duruma ses çıkarmıyor. Ben tek başıma hukuki bir girişimde bulunabilir miyim? Babamın köyde tarlaları vardı, bunları da konu edebilir miyim? B.H.

Okuyucumun önünde birkaç yol var. Bunlardan birincisi, miras payı oranında ağabeyinden ecrimisil talep etmesidir. Yani ağabey bu yerde kirada otursaydı kaç lira kira öderdi, bu durumda okuyucuma miras payı oranında kaç lira kira bedeli düşerdi? İşte bunu hesaplayıp ağabeyinden ecrimisil adı altında kira mahrumiyeti nedeni ile tazminat talep edebilir. Bu birinci hukuki yol. İkincisi; bahsettiği daire şimdi tüm mirasçıların ortak malı. Ortak mallar için ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açmak mümkün. Böyle bir davada ihtilaf konusu malın bölüştürülmesinin mümkün olup olmadığına bakılır ve bölüştürmek mümkün ise ortaklar arasında bölüştürülür.

[[HAFTAYA]]

Bir daire ortaklar arasında bölüştürülemeyeceği için satışına karar verilir ve satış bedeli ortaklar arasında bölüştürülür. İşte ikinci hukuki yol da ortaklığın giderilmesi davası açmaktır. Üçüncü yol ise tüm mirasın tasfiyesini talep etmektir. Babanızın köyde tarlaları olduğunu yazmışsınız, demek ki miras bir tek ağabeyinizin oturduğu daire değil. Bu halde, tüm mirasın mirasçılar arasında bölüştürülmesi talebi ile dava açmak mümkün. Ben bunların üçünün de mümkün olduğunu yazıyorum ama biliyorum ki aklınızda başka sorular da var. Hangi mahkemede açacağım? Nasıl bir dilekçe yazacağım? Ne kadar masrafın olur? Davalar ne kadar sürer vs. vs... İşte bunları da yardım alacağınız bir meslektaşımla görüşeceksiniz, böyle bir davayı tek başınıza yürütmenizi pek önermeyeceğim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder