Tamer Heper Ücret ödediniz mi?
HABERİ PAYLAŞ

Ücret ödediniz mi?

Bir bankadan kredi kullandım, 1.400 TL dosya masrafı kestiler. Sonra iki defa faiz yeniledik bunlardan her birinden 1.100 TL daha kestiler. Bir avukat bunların geri

[[HAFTAYA]]

alınabileceğini söyledi, dava açtı ve bana bir sene sonra 3.600 TL verdi. İyi ama bunun içinde faiz yok. Peki benim faizim ne oldu? İ.D.

Ne ilginç bir soru değil mi? Benim faizim ne oldu sorusu aslında okuyucumun avukatına sorması gereken soru iken benim yanıtlamamı istiyor. Şimdi ben bir yanıt vereceğim ama, ben yine de konuyu kendi avukatı ile görüşmesinden yanayım.

Haberin Devamı

Benim görüşüm şu. Okuyucumun haksız olarak kesilen paralarının toplamı 3.600 TL. Dava sonunda da bu parayı almış. Bu paraya faiz de çalışır elbette. Şimdi kesintiler belli, tahsil olunan da belli, peki bu davayı kazanıp parayı tahsil eden meslektaşımın ücreti belli mi? Belli değil, ne soruda var, ne de hesaplamanın içinde.

Yani meslektaşım bir ücreti elbette hakketti. Ama okuyucum bana yazarken, "avukata da şu kadar ücret ödedim", dememiş. Avukatlar da yaptıkları iş için ücreti hakkederler.

Hatta ilginç bir noktaya geleyim. Avukatlar ücretsiz dava alamazlar. Yakınları için veya başka bir nedenle ücretsiz dava alırlarsa bunu barolarına bildirmek zorundadırlar.

Bazı okuyucularım veya dava için bize başvuranlar, ücret konusu gündeme geldiğinde "kazanırsan karşı taraftan almayacakmısın" diye sorarlar. Yani avukatın sadece davayı kaybedenden aldığı parayla geçinebildiğini zannederler.

Böyle birşey yoktur. Avukat müvekkili ile, asgari ücret tarifesinin altında olmamak kaydı ile bir ücret konusunda anlaşır ve müvekkilinden ücretini alır. Mahkemenin takdir ettiği ücret ayrı bir şeydir ve avukat bunu da yasal olarak hakkeder. Tahsilatlar ilk önce avukatlık ücretidir. İşte sizinki muhtemelen, avukatlık ücretidir ve avukat sizden peşinen tahsil etmemiş, davayı kazanıp tahsilat yaptığında içinden almış gibi görünüyor

Sıradaki haber yükleniyor...
holder