Tamer Heper Üzülmeyin çözüm var
HABERİ PAYLAŞ

Üzülmeyin çözüm var

Haberin Devamı

Bankadan kredi kullandım, geri ödeyemedim, kefilim ödemeye başladı. Son taksit yakında ödenecek ve borç bitecek ama ben kefilime borçlanmış durumdayım. Şimdi kefilim benden banka gibi ipotek istiyor. Ancak gayrimenkul üzerinde bankanın birinci derece ipoteği var. Şimdi kefilime ipotek verirsem ikinci derecede kalacak. O da bunu istemiyor, ikinci derecede ben mağdur olurum diyor. Bu meseleyi nasıl hallederim? A.A.

Okuyucumun kısaca bahsettiği gibi ipotekler sıralıdır. Birinci derece ipotek varken yine birinci derece ipotek yapılmaz. Sonradan ipotek verilecek kişi ikinci dereceye kaydedilir. Dolayısı ile okuyucumun kefili bu halde birileri bankadan sonra birinci dereceye yerleşirse alacağının riske gireceğini düşünüyor. Ancak kefalette bir husus daha var.

[[HAFTAYA]]

İkinci derece kefalet yapılırken serbest dereceden istifade şartı ile yapılabilir. Bu durumda ikinci derece ipotek sahibi, birinci derece ipotek kalktığında, kendiliğinden bir üst kademeye geçer ve birinci derece ipotek sahibi olur. Olayda, bankaya olan borç önümüzdeki aylarda bitecek ve ipotek kalkacak. Yani birinci derece ortadan kalkacak. Bu halde de okuyucumun kefili kendiliğinden birinci dereceye yükselecek. Yani riski bertaraf edilmiş olacak. Bu hususu kendisine teklif edin, büyük bir ihtimalle kabul edecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder