Tamer Heper Uzun söze gerek yok
HABERİ PAYLAŞ

Uzun söze gerek yok

Haberin Devamı

Banka kartıma ait ekstreye 50 lira kart ücreti ilave etmişlerdi. Bankayı arayıp bunun silinmesini istedim, bana bunun yasal hakları olduğunu kanunlar çerçevesinde aldıklarını söylediler. Ben hukukçu değilim, bir yanıt veremedim, haklılar mı yoksa beni mi kandırdılar? S.B.

Bankalar sizden sadece kart ücreti adı altında para almıyor, benim bildiğim 33 ayrı ad altında para alıyorlar. Geçen günlerde gazetelerde bunun 66 çeşit olduğu yazısını okudum. Bunları say deseniz sayamam, bunun için 66 kalem de olabilir zira götürdüğünüz bozuk para sayma ücreti diye bir ücret aklınıza gelir mi? Bunun gibi akla hayale gelmez paralar kesiliyor.

[[HAFTAYA]]

Buna yürütme göz yumuyor zira bankacılık sistemi bu parayla ayakta duruyor. Son yazılarımda bu şekilde haksız alınan paranın toplam 19 milyar TL olduğunu yazmıştım (yazım hatam olarak 9 milyar TL olarak yer aldı), bu vazgeçilemez büyüklükte bir paradır ve sistemin ayakta kalmasını sağlamaktadır. Bu nedenle adeta vazgeçilmezdir. Ancak iş adli sisteme yansıdığı zaman neyse ki hakem heyetleri ve mahkemeler bunun yasal olmadığı kararını vermektedir. Bunun için uzun uzun muhtelif yasalara bakmak gerekmez. Size telefonda sayılan bir sürü yasaya da bakmak işi çözmez. Bakacağınız yasa Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 6’ncı maddesidir. Bu madde diyor ki:

Satıcı veya sağlayıcının, tüketici ile müzakere etmeden tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliği neden olacak sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birinin tüketici olduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeni ile tüketici içeriğine etki edememişse o sözleşme şartının tüketici ile müzakere edilmediği kabul edilir. İşte aidat maddesi sözleşmede varsa bile haksız şart içeren sözleşme maddesidir ve tahsili talebi halinde reddi yasaldır. Bunun için tüketicinin yasal girişimlerinde bu madde geçerlidir. Gerisi aldatmacadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder