Tamer Heper Vasiyetname ölümden sonra uygulanır
HABERİ PAYLAŞ

Vasiyetname ölümden sonra uygulanır

Haberin Devamı

Annemin bir evi var. Noterde vasiyetname yaparak (şartlı olacak) bu evi ölümünden sonra bana bırakacak. Ben bugün bekarım. Böyle bir vasiyette, evlendiğimde eşim veya kardeşim bir hak talep edebilir mi? M.B.

Annenizin yapacağı vasiyetname zaten ölümünden sonrası için olabilir. Ölümden önce sonuç doğurmaz. Ölmeden önce hayatta iken hüküm doğurmasının istenilmesi halinde uygulanacak farklı hukuki yollar vardır. Ancak sizin anneniz ile birlikte düşündüğünüz husus vasiyetname olduğu için buna göre yanıt vereyim. Vasiyetname yapılarak herhangi birine mal bırakılabilir.

[[HAFTAYA]]

Ancak bunu yaparken başka mirasçıların varlığı halinde bunların da yasal durumunun düşünülmesi şarttır. Örneğin sizin kardeşiniz. Kardeşiniz annenizin yasal mirasçısı. Yani annenizin ölümü halinde annenize ait malvarlığının yarısı kardeşinizin. Ancak vasiyetname yapılarak bu yarı, bir miktar indirilebilir, tamamen yok edilemez. Kardeşinizin mirastaki yarım payı dörtte bire indirilebilir. Bunun altına indirilemez. Yani anneniz vasiyetname yaparak tüm malvarlığını size bırakırsa, kardeşiniz dava açarak kendisine düşen yarı hissenin yarısını yani annenizin malvarlığının dörtte birini talep edebilir. Bu kardeşinizin mahfuz hissesidir, dokunulamaz. Evlendiğinizde eşinizin durumuna gelince. Eşinizin, doğrudan doğruya annenizin mirasından pay alması söz konusu değil. Çünkü eşiniz annenizin mirasçısı değil. Ancak dolaylı olarak pasa sahip olacak, o da ihtimallere kalıyor. Şöyle: Anneniz vefat ettiğinde ondan size mallar kalacak. Bir gün siz eşinizden önce ölürseniz bu defa eşiniz sizin mirasçınız olduğu için bu mallara sahip olacak. Dolaylı yol bu. Tabii ihtimallere göre önce eşinizin de ölümü söz konusu olabilir veya boşanma durumu söz konusu olabilir. Bu hallerde eşinize intikal eden bir şey olmayacaktır. Bunun için ihtimallere göre dedim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder