Tamer Heper Velayet kaldırılabilir
HABERİ PAYLAŞ

Velayet kaldırılabilir

Haberin Devamı

Bir yıl önce eşimden boşandım. Bir çocuğumuz vardı velayeti anneye verildi. Anne şimdi evlenmiş ama evlendiği sakıncalı biri. Çocuğumun velayetini alabilir miyim? Ç.R.

Okuyucum eski eşinin evlendiği insanın sakıncasını yazmış. Ancak çok özel bir durum olduğu için ben onu yazmadım, kendime sakladım. Yazsaydım taraflar kendilerini derhal tanıyacaklardı, oysa okuyucum bunu açıklıkla anlatmak istemiyor. Şimdi geleyim yanıtıma. Velayetin tevdiinde göz önünde bulundurulacak asıl unsur çocuğun menfaatleridir.
Umumiyetle küçük çocukların anne yanında daha iyi bakılacağı düşünüldüğü için velayet anneye verilir. Ancak sonradan ortaya çıkan haller, çocuğun menfaati açısından durumu yeniden değerlendirme ihtiyacını doğuruyor ise bu değerlendirme yapılmalıdır.
Okuyucumun bahsettiği husus durumun yeniden değerlendirilmesini gerektiren bir husustur ve aile mahkemesine başvurularak velayetin babaya devrini talep etme imkanı verir. Bu nedenle mahkemeden velayetin size verilmesini talep edebilirsiniz. Belgelerinizi sunarsanız muhtemeldir ki velayet size verilecektir.

Ama biz bankayız!
Bir bankanın kredi kartı sahibiyim. Kartımı kaybettim, bankaya müracaat ettim. Banka bana aynı gün şifre ile 3 bin liralık alışveriş yapıldığını, bu paranın borç olarak yazıldığını söyledi. Bankaya alışveriş yapılan firmayı sordum söylemedi. Ben de savcılığa başvurdum, savcılıktan bir takipsizlik kararı geldi. Dosyama baktım banka savcılığa, yapılan inceleme sonucu 3 bin liranın hesabıma iade edildiğini yazmış, savcılık da takipsizlik vermiş. Şimdi bir büyük bankaya bu yalan beyan yakışır mı? Ben ne yapmalıyım? A.K.

Ne yazık ki bankaların bazılarında hukuki, yasal işlem yapabilmek için bazen böyle zorlamak gerekiyor. Örneğin bir banka herhangi bir nedenle yaptığınız ödeme için imzalı makbuz vermiyor. Buna inanılır mı? Bana söyleseler inanmam ama biliyorum böyle. Sadece ne olduğu belli olmayan imzasız, mühürsüz bir kağıt parçası veriyor, vatandaş da bunun yasal belge olduğunu sanıyor.
İmzalı bir belge almak için saatlerce uğraşıyoruz. Bir problem çıktığı zaman veya adli mercilerde ise şu cümle dolaşıp duruyor: “Ama biz … bankasıyız.” Yani kendilerinin ayrıcalıklı olduğunu iddia ediyorlar. Sizinki de öyle olmuş. İş, savcılığa yansıyınca “Ama biz … bankasıyız” diyememişler.
Şimdi kredi kartı hesabınıza bakacaksınız. Bu para var mı yok mu? Şayet hâlâ yok ise hem bu bilgiyi bankaya aktaran kişi için yeniden savcılığa suç duyurusunda bulunacaksınız, hem de bu belgeyi delil olarak kullanıp banka hakkında tazminat davası açacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder