Tamer Heper Velayet son bulmuştur
HABERİ PAYLAŞ

Velayet son bulmuştur

Çocuğum 11 aylıktı, eşimden boşandım. Şimdi 19 yaşında. Velayeti annede ama çocuğumun bir rahatsızlığı nedeni ile annesi halen benden nafaka alıyor. Oysa çocuğum halen üniversitede okuyor. Ayrıca annesi çocuğumu benim aleyhime tahrik ederek her türlü ilişiğimizi kesiyor. Ben emekli oldum, annesinin mali durumu iyi. Buna karşı ne yapılabilir? A.S.

Okuyucumun durumunu kısa bir sorudan sonra yanıtlamak mümkün değil. Zira, çocuğu üniversitede okuyor ama bir rahatsızlığı var. Okuyucum bu rahatsızlığın adını mektubunda yazmış ancak hekim olmadığım için bu rahatsızlığın insanda ne gibi bir etkisi olduğunu bilmiyorum.

Haberin Devamı

Ancak 19 yaşındaki bir kimsenin annenin velayetinde olması ile üniversitede okuyor olması arasında bir çelişki var. Üniversitede okuduğuna göre akıl sağlığı bayağı yerinde ama annesinin velayeti altında bu halde de akıl sağlığı konusunda bir problemi var.

İşte çelişki burada. Peki bu neyi etkiler? Boşanma tarihinde çocuk 11 aylıktı. Bu durumda velayet anneye verildiğinde babanın iştirak nafakası ödemesi doğru idi. Nitekim iştirak nafakasında annenin de katkısı bulunacağı düşünülerek nafaka tayin olunur.

Ancak çocuk 18 yaşını doldurduğunda artık velayet son bulur, çocuk reşit olur iştirak nafakası biter. Ancak çocuk okumakta ise bu defa anneye iştirak nafakası değil doğrudan doğruya çocuğa nafaka ödenir.

Şimdi okuyucumun acaba durumu ne? Bu nafaka mahkeme kararı ile ödeniyor ise artık anneye değil çocuğa ödeneceği için anneye ödenen nafakanın son bulması, çocuğun okumak ve yaşamak için ihtiyacı olan parayı çocuğa hem annenin hem babanın ödemesi lazım.

Dolayısı ile çocuğun sağlık durumu ile velayet konusu açıklığa kavuştuktan sonra nafaka işlerindeki son durumun değerlendirilmesi için belki bir mahkeme kararı gerekecektir ama önce çocuğun durumunun açıklığa kavuşması şarttır.

Mektuptaki ifadeden çocuğun akıl sağlığı yerinde olma ihtimali kuvvetle muhtemel olduğundan artık velayet de son bulmuştur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder