Tamer Heper Veraset ilamı almak kolay
HABERİ PAYLAŞ

Veraset ilamı almak kolay

Haberin Devamı

Emekli olan babam 1 Mart günü vefat etti. Bankalara yüklü miktarda kredi kartı borcu varmış, hayatta da emekli maaşından başka hiçbir varlığı olmadı. Annem hayatta ve biz çocukları varız. Şimdi mirası reddetsek bu borçtan kurtulur muyuz? Mirası reddettiğimizde anneme ödenecek dul maaşı kesilir mi? Reddetsek dahi veraset ilamı çıkarmak zorunda mıyız? Mirası reddin süresi var mı? D.A.

Babanızın ölümü ile artısı ve eksisi ile her şey siz mirasçılara kaldı. Artısı, malvarlığı, eksisi borçları. Malvarlığı bulunmadığını söylüyorsunuz, bu durumda size borçları kaldı. Siz mirasçılar bu borçlardan kendi malvarlığınız ile sorumlusunuz. Mirası redderseniz bu borçtan kurtulursunuz. Buna rağmen hiç ihtilaf doğmaz diyemem, bazı davalar söz konusu olabilir ama bunlar detay olduğu için girmiyorum.

[[HAFTAYA]]

Ana kural budur. Mirasın reddi durumunda annenize bağlanacak dul maaşı kesilmez. Bunun tereke ile ilgisi yoktur, dul maaşı kanundan gelen bir haktır, o ödenmeye devam eder. Mirası reddetmeniz halinde veraset ilamı çıkarmak zorunda mısınız? Veraset ilamı çıkarmak için mutlaka mirası kabul etmek gerekmez. Veraset ilamı hiç ummadığınız bir zamanda gerekebilir ve üstelik çok kolay bir iştir. Örneğin vefat nedeni ile veraset beyannamesi verecekken sizden veraset ilamı isteyecekler. Artık mahkemeye bile gitmenize gerek yoktur, herhangi bir notere gidin size veraset ilamı versin. Bu kadar kolay. Veraset ilamı çıkarmak için bir süre yok, bu herzaman çıkarılır, ancak mirası ret için süre var, miras ölümden itibaren (veya ölümün öğrenilmesinden itibaren) üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre geçtikten sonra kabul olunmuş addolunur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder