Esra Karayel Veriler yönü belirleyecek
HABERİ PAYLAŞ

Veriler yönü belirleyecek

Haberin Devamı

Piyasalarda Amerika Merkez Bankası Fed üyelerinin faiz artırımına yönelik açıklamaları etkili oldu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, yurtiçinde Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in kararını takip etti. Öngördüğüm gibi Fitch’in kredi notu ve görünümünü teyit etmesi endekse alımları getirdi. Endeksteki düşüşte ise Amerika Merkez Bankası Fed açıklamaları etkili oldu.

Beklentilerden önce faiz artırımı

Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımının yakın zamanda olabileceğine yönelik açıklamaları satışları getirdi. Borsa İstanbul’da olumlu olan görünüm bozuldu. Endeks 73 bin 494 kapattı. Para piyasalarında ağırlıklı olarak Fed açıklamaları etkiliydi. Tahvil ve bono piyasasında hafta genelinde alıcılı seyir vardı. Piyasada iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) tahvil en yüksek yüzde 9.85 seviyesini test etti ve 9.67’den kapanış gerçekleştirdi.

Amerika verileri izlendi

Dolar/TL geçen hafta da dalgalı ve sert hareketler yaptı. Amerika tarafında açıklanan istihdam verilerinin olumlu gelmesiyle haftabaşında düşen dolar yeniden yükselişe geçti. Cuma gününü ise 1.28 seviyesinden kapattı.

[[HAFTAYA]]

Yurtiçinde cari işlemler açığı ve Amerika’da açıklanacak veriler borsalarda yönü belirleyecek

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Borsa İstanbul’da yönde yurtiçinde açıklanacak önemli veriler etkili olacak. Cari işlemler açığı verisi dikkatle takip edilecek. Yurtdışında ise haftanın ikinci yarısında veri trafiği hareketlenecek. Yatırımcıların yeni pozisyon almamaları ve panik satış yapmamalarında fayda var.

73 bin 400 önemli destek


Endekste teknik olarak 73 bin 400 önemli destek seviyesi olarak bulunuyor. Bu destek kırıldığında 72 bin 500’e kadar gevşeme olabilir. Olumlu haber akışında ise yükselişlerde önemli direnç 75 bin 500 seviyesinde bulunuyor. Para piyasalarında yurtdışında bir yandan Fed ve faiz artırımına yönelik açıklamalar izlenirken yurtiçinde de gözler açıklanacak verilerde olacak. İki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizlerin yüzde 9.65-9.85 aralığında seyretmesi muhtemel gözüküyor.

Kısa vadede yukarı

Merkez Bankası’nın on milyon dolarlık döviz satım ihalesini 40 milyon dolara çıkarmasıyla bir miktar gerileyen Dolar/TL, yönü tekrar yukarı çevirdi. Teknik olarak kısa vadede yükseliş trendi devam devam ediyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Notu güncellendi

Soru: Yazıcılar Holding’in kurumsal derecelendirme notu hakkında bilgi verir misiniz? Kerem ÇİFTÇİ/İstanbul Cevap: Yazıcılar Holding, Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri tarafından yapılan Kurumsal Yönetim Derecelendirme çalışmasının sonucunda şirketin Kurumsal Yönetim Derecelendirme notu 9 Ekim 2014 itibariyle (10 üzerinden) 9.13 olarak güncellendi.

Varlık yönetim şirketine sattı

Soru: Garanti Bankası’nın geçen aylarda takipteki alacak portföyünü sattığını duydum. Bu konuda bilgi verir misiniz? Haluk DEMİR/İstanbul Cevap: Garanti Bankası kredi kartları, bireysel ihtiyaç kredisi ve kredili mevduat hesaplarından oluşan 107 milyon TL tutarında takipteki alacak portföyünü, varlık yönetim şirketine 19 milyon TL bedelle sattı. Bu satış, 2014 tahmini net kârına katkısı yüzde 0.5’e yakın olacak.

Yatırımı devreye aldı


Soru: Batıçim hissem var. Şirketin yatırımı vardı. Bununla ilgili son durum nedir? Erdal KERİMOĞLU/İstanbul Cevap: Batıçim, 120 bin ton stok kapasiteli kapalı klinker yatırımını tamamlayarak devreye aldı. Orta ve uzun vade için hissenizi işlem hacmiyle takip edebilirsiniz.

Alım-satım için faaliyet iznini aldı

Soru:
Albaraka Türk alım-satım konusunda izin aldı mı? Hüseyin YILMAZ/İstanbul Cevap: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Albaraka Türk’e ‘Sermaye Piyasası Araçlarının aracılık maksadıyla alım-satımı’ konusunda faaliyet izni verdi. Konu ile ilgili açıklamalara Borsa İstanbul’un ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun web sitesinden ulaşabilirsiniz.

İrtibat bürosu faaliyete geçti


Soru: Bak Ambalaj hissem var. Şirketin Almanya’da yatırım yaptığını duydum. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz? Cihan DEMİR/İstanbul Cevap: Bak Ambalaj, irtibat bürosu olarak faaliyet gösterecek ‘Bak Ambalaj San. Niederlassung Borgholzhausen’ ünvanlı şubesi Almanya’nın Borgholzhausen şehrinde kurularak 1 Ekim 2014 itibariyle faaliyete geçti. Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Satış işlemi gerçekleşti

Soru: Bimeks’in tahvil halka arzı ile ilgili son durumu ve şirketin mağaza sayısı ile ilgili son gelişmeler nedir? Hasan CANER/İstanbul Cevap: Bimeks, toplam 100 milyon TL'lık ihraç tavanına istinaden, 15 Eylül 2017 vadeli, 45 milyon TL tutarında yurtiçinde halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcıya tahvil satış işlemi gerçekleştirdi.

Yatırımcı toplantıları yapacak

Soru: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın tahvil ihracı gerçekleşti mi? Vedat ŞENGÜL/İstanbul Cevap: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Türkiye dışında ihraç edilmesi planlanan tahvil ve/veya benzeri türden borçlanma araçlarına ilişkin Citigroup, Commerzbank, ING ve Standard Chartered Bank yatırımcı toplantıları için yetkilendirildi.

Kısa vadede yön yatay

Soru: İş Bankası ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi alabilir miyim? Sizce bu hissenin teknik olarak yönü nedir? Şu an kâra geçemedim. Biraz daha bekleyeyim mi? Yiğit CAN/İstanbul Cevap: İş Bankası ile ilgili son gelişme Rusya’da faaliyet gösteren bağlı ortaklığı CJSC Isbank ile ilgili bulunuyor. Isbank Rusya ödenmiş sermayesinin 3.040 milyon ruble (yaklasik 80 milyon dolar) nakden artırılmak suretiyle 5.184 milyon rubleye yükseltilmesi ve söz konusu sermaye artırımından doğacak 3.040 milyon rublelik rüçhan hakkının kullanılmasına karar verdi. Hissede teknik olarak yön kısa vade için endeksteki gelişmelere bağlı olarak yatay gözüküyor. Yükselişlerde işlem hacmi önemli. Bekleme kararı ise size ait. Bununla birlikte bu kararı verirken hisseye yatırımınızda maliyetinize göre getiri hedefinize ulaştığınızda satmanız daha uygun olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder