Tamer Heper Yakıt parası ödemesem iyi olur!
HABERİ PAYLAŞ

Yakıt parası ödemesem iyi olur!

Haberin Devamı

Oturduğum şehir dışında bir ev tuttum. Eşya koydum, senede bir-iki gideceğim hepsi bu. Ancak binanın ortak giderleri var. Kalorifer vanalarını kapatsam, yöneticiye bunu söylesem yakıt parası ödemekten muaf olabilir miyim? S.Y.

Kat mülkiyeti sistemine dahil binalarda herhangi bir bağımsız bölüm maliki ortak alan veya tesisleri kullanmadığını veya kullanma ihtiyacı bulunmadığını bildirerek o yer ile ilgili ortak gidere katılmaktan kaçınamaz. Bu Kat Mülkiyeti Yasası’nın hükmüdür (KMK 20/c). Demek ki genel kural, muaf tutulmayacağınız yönünde. Peki bunun bir çıkış yolu yok mu diye de soruyorsunuz.

[[HAFTAYA]]

Aklıma bir çıkış yolu geliyor. Şöyle: Bazı ortak giderlerden muaf olabilecek daireler vardır. Örneğin zemin katta oturanların asansör giderinden muaf tutulacağı hususu düşünülebilir ve doğrudur. Ancak bunun böyle uygulanabilmesi için yönetim planında bu yönde hüküm olması şarttır. Girişi cadde üzerinde olan dükkanlar için de aynı tartışma yapılmıştır. Dükkanlar kapıcı, asansör gibi hizmetlerden yararlanmadıkları halde bu gidere katılmak zorunda kalırlar. İşte bunlar yönetim planı ile çözülür. Yönetim planına dükkanlar kapıcı ücreti ödemezler gibi hükümler konulur. Demek ki sizin de yakıt bedeli ödememeniz için yönetim planında hüküm bulunması lazım. O halde yönetim planı değişikliği gerekiyor. Yönetim planı değişikliği kat maliklerinin beşte dördünün oyu ile yapılır. Siz bu değişikliği sağlayıp yönetim planında muafiyetiniz yönünde bir madde koydurabilirseniz amacınıza ulaşırsınız. Ancak tabii ki önünüzde iki engel olacak. Birincisi bu yönde beşte dört oyu bulmak çok zor. İkincisi beşte dört oyu bulsanız dahi buna razı olmayan beşte bir, mahkemeye giderek bu kararın iptalini dava edebilir. Dava sonunda da kararın iptali söz konusu olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder