Tamer Heper Yanlış bir değil ki...
HABERİ PAYLAŞ

Yanlış bir değil ki...

Haberin Devamı

14 bloklu bir sitede oturuyorum. Sitemiz 20 sene önce bir koopearatif tarafından yapılmış, halen kat malikleri ve kiracılar oturuyor. Her sene bir kat malikleri bir de kooperatif olmak üzere iki toplantı yapılıyor. Bunlara kiracılar da katılıyor ve hem kooperatif hem site için kararlar alınıyor. Kiracılar bundan şikayetçi, bir başka şikayet konusu ise sitenin işletme kooperatifine dönüşmüş bulunan kooperatif tarafından 20 yıldır yönetiliyor olması. Bunları bertaraf etmek için dava açmak gerekirse tek başıma dava açabilir miyim? K.K.

Okuyucumun anlattığı alay bir yanlışlıklar zinciri, hangisini düzelteyim bilmem ki? Bir kere bir sitede 20 yıl yöneticilik yapmak diye bir şey yok. Kat mülkiyetine tabi binalarda veya sitelerde her sene yeni yönetici seçilir. Yeni yönetici derken yönetici seçimi yapılır, kat malikleri uygun görürse eski yöneticiyi yeniden seçebilir. Ancak “Ben işletme kooperatifine dönüştüm burayı bir tek ben yönetirim” diye bir şey yoktur.

[[HAFTAYA]]

İşletme kooperatifi demek yönetme hakkına sahip bir kooperatif demek değildir. İşletme kooperatifleri yaptıkları siteyi veya binayı yönetme hakkına sahip değildir, ancak sahip oldukları kooperatife ait gayrimenkulleri işletir o kadar. Ancak bizim memlekette bu yanlış o kadar yaygın ki neredeyse kural haline gelmiş. Artık bu yanlıştan dönelim. Sonra, kooperatif toplantılarına bırakın kiracıların katılmasını, bu toplantılara kat maliklerinin tümünün katılması gerekir diye bir kural da yoktur. Kooperatif genel kurullarına kooperatif ortakları katılır. Sitenin 20 senelik olduğunu söylüyorsunuz. Bu arada kim bilir kaç daire el değiştirdi. Bu el değiştirmelerle kooperatif ortakları artık o yerde daire sahibi olmamasına rağmen kooperatif ortaklığı devam ediyor. Kooperatif toplantılarına işte bu ortaklar katılacak, daire sahipleri değil. Sonra, kooperatif toplantılarında sitenin yönetimi ile ilgili karar alınamaz, sadece kooperatif yönetimi ile ilgili kararlar alınabilir. Sitenin bu kıskaçtan kurtulması için dava açmaya gerek yok. Sitenizde kat malikleri kurulu toplanıyormuş ya, işte bu toplantıda siteniz için, yönetim planında gösterilen sayı ve tarzda yöneticinizi ve denetçinizi müstakil olarak seçersiniz. Sitenin hesaplarını elinde bulunduran kooperatif yönetiminden hesapları istersiniz, alamazsanız ibra etmezsiniz, bunun hesabını yargıda sorarsınız. Karar defterinizi yazar kendi yönetiminizi kurarsınız. Kooperatif de kendi işine bakar. Hiçbir site bir kooperatif tarafından yönetilmez. Şayet kat irtifakı var ise ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılıyor ise veya kat mülkiyeti kurulmuşsa artık bu site bağımsız bir yerdir ve kendi yönetimini kurar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder