Tamer Heper Yapılan muamele kanun dışı
HABERİ PAYLAŞ

Yapılan muamele kanun dışı

Bir daire satın aldık. Su için sözleşme yapmaya gittik, bize önceki malikin kiracısının su borcu bulunduğunu bu nedenle ödemeden bizimle sözleşme yapmayacaklarını söylediler. Eve taşınamıyoruz, boşuna oturduğumuz eve kira ödüyoruz. Buna hakları var mı? G.Y.

Kural çok basit. Herkes kendi borcundan sorumlu. Yani sizden önceki malikin kiracısı bir sözleşme yapmış ve evine su bağlatmış, sonra bu suyu kullandığı halde parasını ödememiş. Demek ki borç eski kiracının. O halde bu para kendisinden talep edilecek. Nasıl? Bunun yanıtını ne ben vereceğim ne de siz. Bunun yanıtını su idaresi bulacak? Örneğin sözleşme yaparken aldığı teminatı borca sayacak, yetmezse ne yapacağına kendisi karar verecek. Bu gibi kurumların pek çok avukatı vardır onlarla meselesini halledecek. Yani yapacağı birtakım hukuki girişimler varken yapmaması gereken tek şey, borcu bulunmayan birinden bu parayı talep etmek ama yapmaması gereken tek şeyi ne yazık ki yapıyor.

Haberin Devamı

Olay bir borç alacak ilişkisi ve tamamen sizin dışınızda. Size baskı uygulayarak bu parayı haksız biçimde sizden almaya çalışıyorlar. Neticeten bu borç sizin değil, bu açık. Bu nedenle de bu para sizden istenilemez. Sizinle de yeni bir sözleşme yapar, teminatını alır, suyu bağlar. Diğer borçlu ile de ne yapması gerekiyor ise onu yapar. İşte rekabetin önemi bu işlerde çok açık görülüyor. Tekel olan biri veya bir kurum “Nnasıl olsa bana mahkum. Kendi borcu olmasa bile bunu alırım, nasıl olsa susuz yaşayamaz” diyor. Rekabet ortamı olsa bunu söyleyemez, “Ne olur benden su al” diye peşinizden koşar. Bence yapılabilecek şey, bu kuruma dilekçe ile başvurun ve “Dilekçeme eski abonenin borcu nedeni ile sana su satmıyorum” diye yazmalarını isteyin. Sonra da zararınızın, örneğin eve taşınamadığınız için ödemek zorunda kaldığınız kira bedellerinin tazminini talep edin. Bakalım ne yapacakla

Sıradaki haber yükleniyor...
holder