Tamer Heper Yapılan satış işlemi değil
HABERİ PAYLAŞ

Yapılan satış işlemi değil

Ablam eşi ile birlikte bir arsaya sahipti. Eniştem bu arsaya bitişik arsaya da tek başına sahipti. Şimdi eniştemin arsasını ve ablamla ortak olduğu arsayı noterden sattığını öğrendik. Ne yapabiliriz? L.O.

Önce olaya şekil yönünden bakmakta yarar var. Diyorsunuz ki ‘noterde satmış’. Ancak biliyorsunuz noterde satış olmaz. Gayrimenkul satışı ancak tapu dairesinde yapılabilir. Dolayısı ile enişteniz bu yeri henüz satmadı. Şayet alıcı da şuurlu ise olsa olsa satış vaadi sözleşmesi yaptı. Yani arsanın yarısı halen ablanızın. Peki satışı vadettiği tarih geldiğinde ne olacak? Olsa olsa ablanız ile ortak olduğu yarı hisseyi satacak.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Burada da başka bir hukuki problem söz konusu. Böyle bir satışta ablanızın öncelikli alım hakkı var. Yani bu satışın iptali ile kendi adına tescilini talep hakkı doğacak. Bu ablanız için bir artı puan, buna karşın alıcı için risk. Acaba alıcı olacak şahıs bu riski nasıl değerlendirdi? Benim yanıtlarım kabul edersiniz ki ablanızın eşi ile ortak olduğu arsa için, müstakil sahip olduğu arsa için diyecek bir şey olmadığı gibi müdahale de mümkün değil. Fakat ablanızla ortak olduğu arsa için düşünülür. Peki bu durumda acaba ablanız mı haksızlığa uğradı yoksa bu arsadaki hissesini satın aldığını zanneden alıcı mı aldatıldı. Bana kalırsa alıcı aldatıldı zira yapılan işlem satış değil, arsaya halen ablanız ortak.

Tapuda satış yapılacak olursa ablanızın dava hakkı var. Hele hele (yanlış anladığımı umarım) enişteniz ablanızın payını da satmaya kalktı ise alıcı tam anlamı ile aldatıldı. Benim önerim olayları izleyin şimdilik yeter. Bir satış söz konusu olduğunda da bir meslektaşımın yardımını isteyin. Aklınıza, bir gayrimenkul alıcısının bu kadar kolay aldatılıp aldatılamayacağı sorusu gelebilir. Hiç tereddüdünüz olmasın, bunca senelik meslek hayatım boyunca elime gelen gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinin yüzde 90’ı geçersizdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder