Tamer Heper Yapım tarihi önemli
HABERİ PAYLAŞ

Yapım tarihi önemli

Haberin Devamı

Vefat eden babamdan kalma evimizdeki miras payımı kardeşime borcum olduğu için bedel karşılığı miras payının devri sözleşmesi ile noterden devir ettim. Yapmış olduğum sözleşmenin hukuken geçerliliği var mıdır? Ne gibi yasal bir süreçle karşılaşırız? Y.Y.

Miras payları üzerinden sözleşme yapma imkanı vardır. Bu sözleşmenin yapılışını, yapılış tarihi itibarıyla ikiye ayırırız. Birincisi; miras bırakanın ölümünden önce yapılan sözleşmeler. Miras bırakan hayatta iken yapılan bu tür sözleşmelere miras bırakacak olanın katılması gerekir. Şayet miras bırakacak olanın ölümünden önce yapıldı ise ve miras bırakacak olan katılmadı veya izni alınmadı ise bu sözleşme geçersizdir.

[[HAFTAYA]]

Sizin sorunuzun içinde kardeşinizle ne zaman böyle bir sözleşme yaptığınızı tam olarak anlayamadığım için bu ihtimalden söz ettim. İkincisi; miras bırakanın ölümünden sonra yapılan anlaşmalar. Bunlar yazılı olmak kaydı ile geçerlidir. Burada da bir ayrımdan söz etmem gerekir. Şayet bu sözleşme mirasçılar arasında yapılıyor ise sadece yazılı olması yeterlidir. Şayet mirasçılar arasından değil de dışarıdan biri ile yapılacak ise bu takdirde geçerli olması için noterde yapılması gerekir. Sizin olayınıza gelince. Siz kardeşinizle sözleşme yapmışsınız. Noterde yaptığınıza göre elbette yazılı olarak yapıldığı için geçerlidir. Ancak ikinci şart, babanızın ölümü tarihinden sonra yapılmış olması gerekir. Bu şartlarda hukuken de geçerlidir. Ne gibi bir yasal süreçle karşılaşacağınız hakkında ihtimalleri sıralamak istemem. Anlattığım çerçeve içinde kaldığınız takdirde karşılaşacağınız hukuki meselelerde aleyhinize bir durumun ortaya çıkmayacağı ihtimalini tahmin olarak söyleyebilirim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder