Tamer Heper Yarısı sizin
HABERİ PAYLAŞ

Yarısı sizin

Eşime babasından 2002 yılından önce kalan bir tarla var. Eşim vefat etti, çocuğumuz yok. Eşimin kardeşleri hayatta. Benim bu tarlada payım nedir?

N. A.

Eşinizin vefatı üzerine size tarladan ne hisse kalacağını söyleyeceğim ama önce elbette şunu hatırlatmam lazım. Vereceğim yanıt sadece tarla için değil, eşinize ait tüm varlıklar için geçerli. Bunlara bankadaki para, kapıda duran araba vs. hepsi dahil.

Evet geleyim yanıtıma: Mirasçılar derece derece ayrılmıştır. Birinci dereceye alt soy girer, yani evlatlar ve onların da evlatları. Sonra sıra ikinci dereceye gelir. Bunlar da anne-baba ve kardeşlerdir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sizin çocuklarınız yani alt soyunuz yok. O halde miras ikinci derece mirasçılara kalacak. Ancak eşin mirasçılar arasında derecesi yok. Eş herkesle birlikte mirasçı. Ancak alacağı oran farklı.

Eşin ikinci derece mirasçılarla birlikte mirasçı olması halinde mirasta hissesi terekenin yarısıdır. Dolayısı ile siz eşinizin ölümü ile kardeşleri ile birlikte mirasçı olacaksınız ve terekede her ne varsa yarısının sahibi olacaksınız.

Eşinizin babasının ölüm tarihini vermişsiniz. Bu nedenle sorunuz edinilmiş mallara katılma rejimini çağrıştırdı. Şayet bu yönde soruyorsanız, yanıtımda yine bir değişiklik olmayacak.

Edinilmiş mallara katılma gibi karmaşık ve içinden çıkılmaz sistem neyse ki size uygulanmayacak. Zira bu sistemde miras kalan mallar, bu sistemin dışındadır.

Edinilmiş mallar katılma rejiminde miras kalan mallar, şahsi mallar kategorisine girer ki sistem dışıdır. Dolayısı ile olaya sadece mirasçılık ve yasal miras payı açısından bakılacaktır. Dolayısı ile yanıtım yukarıdakinden farklı olmayacaktır, sizin payınız hâlâ terekenin (tereke, miras bırakanın tüm mal varlığı demektir) yarısıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder