Tamer Heper Yasak yok
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Annemiz ölünce biz üç kardeşe bir daire miras kaldı. Biz bu yeri satmayı düşünüyorken kardeşlerden biri hissesini üçüncü şahsa satmış, bize bildirdiler. Siz ise bir yazınızda üçüncü kişiye satışın yasak olduğunu yazmıştınız. Bu yasağı bir kere daha açıklar mısınız? E.G.

İki şeye üzülüyorum. Birincisi benden özel yanıt bekleyenler. Defalardır yazıyorum, yok böyle bir şey. Özel yanıt, özel e-mail, SMS falan yok. Buna imkan yok. Binlerce soru olduğunu biliyor musunuz? Lütfen özel yanıtıma bel bağlamayın. İkinci üzüntüm, ben bu kadar açık ve anlaşılır yazarken hâlâ bazı şeyleri anlatamamışım. Ne kadar acı. Mesela bu soru. Hissedarların hisselerini satmalarının yasak olduğu cümlesini hiçbir zaman kullanmadım. Durumun ne olduğunu bir kere daha açıklayayım, belki bu defa anlaşılır.

[[HAFTAYA]]

Miras olarak kalan mal, mirasçılara elbirliği mülkiyeti (iştirak halinde mülkiyet) şeklinde geçer. Tapuya da bu şekilde tescil olunduğunda, mirasçılardan biri hissesini satmak istese de satamaz. Bu mülkiyet türü teknik bir konu olduğu için sadece bu ortaklıkta, ortakların paylarının belli olmadığını söylemekle yetiniyorum. Bu ortaklıkta, ortak bir müşteri bulsa da tapuya gitse tapu müdürü bu satışı yapmaz. Acaba yasak diye anlaşılan bu mu? Şimdi geliyorum ikinci mülkiyet türüne: Mirasçılar, miras kalan gayrimenkulü tapuda paylı mülkiyet (müşterek mülkiyet) olarak tescil ettirmiş olabilir. Bu durumda ortakların o mal üzerindeki pay oranları bellidir. Pay oranları belli olunca ortaklardan biri bu payını üçüncü kişiye satabilir. Yasak diye bir şey yoktur. Ancak bu satışı öğrenen diğer ortaklar üç ay içinde satışın iptalini, payın kendi adlarına tescilini talep edebilirler. Buna da öncelikli alım hakkı denir. Bakın burada da yasak yok, nitekim üç ay içinde bu hak kullanılmazsa, üçüncü kişi malın hissedarı olur. Şimdi okuyucumun yapabileceği şey eğer isterse öncelikle alım hakkını kullanarak, tapu iptali ve tescil talebi ile dava açacak. İstemezse de yeni ortakla ortaklığını sürdürecek. Biliyorum hukuktaki bazı soyut kavramları anlatmak zor ama bu böyle, ne yapabilirim?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder