Tamer Heper Yasal neden olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Yasal neden olmalı

Haberin Devamı

Ağustos 2008’de nikahlandım, düğün yapmadık. Evlendiğim kişi yurt dışında çalışıyor. Bir yıl sonra yurt dışına gittim. İki ay kaldım ve yurda döndüm. Şimdi boşanmak istiyorum. Nasıl boşanırım? Avukat tutmam gerekir mi? Nikahlım gelmezse davaya bakılır mı? T.K.

2008 yılında nikah yaptınız ya işte o tarihten itibaren siz karı-kocasınız. Yani düğün şart değil, aslolan nikahtır. Düğün sadece bir gelenek. Dolayısı ile boşanmak için artık bir dava açıp kazanmanız gerekiyor. Peki dava açıp boşanabilir misiniz? Bunun iki yanıtı var. Birincisi. Şayet eşiniz de boşanmaya taraftar ise siz burada davayı açarsınız, eşiniz bir günlüğüne duruşma günü yurda gelir, anlaşmalı olarak bir celsede boşanırsınız. Bu birinci yanıttı. Şimdi ikincisi: Eşiniz boşanmaya taraftar değildir. O halde siz dava açacaksınız ama davada yasada sayılan boşanma nedenlerinden birinin varlığını ispat edeceksiniz. Bunun için avukat tutmak yasal olarak şart değil, herkes kendi davasını takip edebilir. Ancak bu davalar teknik bilgiyi de gerektirdiğinden bir meslekdaşımdan yardım almanızı tavsiye ederim. Ama bu yola başvurmadan önce boşanma nedeni var mı yok mu bunun tespiti şart.

Üveyler kimin?
Geçen yıl eşimi kaybettim. Ancak üvey çocukları bana miras payımı vermeye yanaşmıyor. Benim payım nedir? Herkes başka başka söylüyor. Siz ne dersiniz? Ş.S.

Size farklı şeyler söylenmesinin nedeni acaba aile tablosunu anlatmakta yanılıyor olmanız mı? Bunu sormamın nedeni şu. Diyorsunuz ki üvey evlatları bana hissemi vermiyor. Şimdi size tam, doğru yanıt verebilmem için aile tablosunu da tam ve doğru olarak bilmek zorundayım. Üvey evlat lafına takıldım.
Bu lafla eşinizin önceki hanımından olan çocuklarını kastediyorsanız da ifade de bir anlatım hatası varsa sizin miras payınız terekenin dörtte biri. Ancak eşinizin üvey evladı sözü ile kocanızın eski eşinin, bir başkasından olan çocuklarını kastediyorsanız bu halde mirastaki payınız değişecek.
Eşinizin ana-baba veya kardeşleri ile birlikte mirasçı olursanız sizin payınız yarı hisse olacak. Bu durumda üveylere bir şey yok. Ancak üvey evlatlar bana hisse vermiyor demeniz, sanki eşinizin eski hanımından çocukları bulunduğu izlenimini veriyor ki, bu halde yukarıda açıkladığım gibi miras payınız terekenin dörtte biridir ve tereke demek mirasın tümü demektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder