Esra Karayel Yatırımcı gülecek
HABERİ PAYLAŞ

Yatırımcı gülecek

Haberin Devamı

Piyasalar fırsatların bol olduğu bir dönemi geride bırakırken borsa öngördüğüm gibi iyi bir yıl geçirdi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Piyasalar dalgalı ve fırsatların bol olduğu bir yılı geride bıraktı. Yabancı yatırımcılar 2.3 milyar dolarlık alım yaptı. Yılın son işlem gününü yüzde 1.40, yılın tamamını ise yüzde 26.4 prim ile kapatan Türkiye hisse senedi piyasası, bu açıdan çok iyi bir yılı geride bırakmış oldu. Endeks 85 bin 459 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

İhracat verileri olumlu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM), Türkiye’nin ihracatının 2014’te yüzde 4 artışla 157.6 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların rekoruna ulaştığını açıkladı. Para piyasalarında yurtiçi ve yurtdışı ekonomik veriler izlendi. Petrol fiyatları takip edildi. Dolar/TL gün içinde 2.33 ve 2.34 seviyeleri arasında haraket etti. Cuma gününü ise 2.34’ten kapattı. Merkez Bankası 31 Aralık’ta 1 milyar TL tutarlı 7 Ocak 2015 vadeli repo ihalesi açtı. İhaleye 1.9 milyar TL tutarında teklif geldi.

Tahvil bonoda seyir satıcılı

Tahvil ve bono piyasasında hafta genelinde satıcılı seyir oldu. Piyasada iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizler yüzde 8.12’den kapattı.

[[HAFTAYA]]

Borsa İstanbul’da uzun vadeli düşünen, kârlı şirketlere yatırım yapan ve hedefi olan kazanacak

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Bu yıl Borsa İstanbul’da endeks, yine yatırımcıların yüzünü güldürecek. Dünya genelinde büyümenin güç kazanacağı bir döneme giriyoruz. Şirket satışları ve kârları da büyüyeceği için olumlu etki yapacak. Borsada rota yukarı yön olacak.

Yıl sonu hedef 105 bin

Piyasaları olumsuz etkileyecekler; Yunanistan seçimleri, Amerika Merkez Bankası Fed açıklamaları ve yurtiçinde Haziran seçimleri. İlk yarı için ise hedef 90-93 bin aralığı olarak bulunuyor. Uzun vadeli düşünen, hedefi olan ve yatırımcı yine kazanacak. Para piyasalarında Fed’in yine gözde olacağı bir yıl geçireceğiz. Dolarda güçlü, euro’da zayıf beklentiler var. Dolar/TL’de uluslararası gelişmelere bağlı olarak 2.40’ın üzerine çıkılsa da kalıcı bir yükseliş olmaz. Yatırımcılar panik hareketlerden kaçınmalı.

3 ve 6 aylık mevduatlar iyi

Piyasada sabit getirili yatırım araçlarını tercih eden yatırımcılara 3 ve 6 aylık mevduatları tavsiye ederim. Önümüzdeki hafta iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizler, 8.00-8.10 aralığında seyir izleyebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Anlaşmalar olumlu gözüküyor

Soru: Migros ve Yazıcılar Holding hisselerini izliyorum. Son gelişmeler hakkında bilgi istiyorum. Teknik olarak hisseler için kısa vadede yönü söyler misiniz? Cem SEREL/İstanbul Cevap: Yazıcılar Holding’in yüzde 68 iştiraki Anadolu Endüstri Holding (AEH) Migros’un yüzde 40.25’ini 26TL/hisse bedel ile BC Partners’tan almak için nihai anlaşmayı imzaladı. Daha önce açıklandığı üzere AEH ve BC Partners (Moonlight Capital ve MH Perakendecilik aracılığı ile) Migros’ta kontrolü eşit olarak paylaşacaklar ve söz konusu satın alma, pay alım teklifinde bulunma zorunluluğu gerektirmeyecek. Hisse transferi gerekli izinler alındıktan sonra gerçekleşecek. Migros ve Yazıcılar Holding”te teknik olarak kısa vade için yön yatay olarak gözüküyor.

Yeni sözleşme imzaladığını açıkladı


Soru: Portföyümde Global Yatırm Holding hissesi var. Şirket tarafından yeni bir açıklama yapıldığını duydum. İçeriği nedir? Bu açıklamaları nereden takip edebiliriz? Hüseyin ATACAN/İstanbul Cevap: Global Yatırım Holding tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, Polsan Portföy Yönetiminin yüzde 100’ünün sahibi konumundaki Polis Bakım ve Yardım Sandığı’nın sahip olduğu payların yüzde 90.1’ine tekabül eden payların devir alınması için sözleşme imzalandığı duyuruldu. Henüz alış bedeli açıklanmadı. Borsada hisseleri işlem gören şirketlerle ilgili haberleri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

KAP’ta yer alıyor

Soru: Çimsa’da hisse devir anlaşması konusunda olumsuz bir gelişme olmuş. İçeriği nedir? Derya GÜÇEL/İstanbul Cevap: Çimsa KAP aracılığıyla yaptığı açıklamada Sançim Çimento ile 15 Temmuz 2014’te yaptığı hisse devir anlaşmasının iptal edildiğini bildirdi. Açıklamanın devamında, Çimsa ile Sançim Çimento’nun mali ve ticari operasyonları yönünden belirsizlik yaratması nedeni ile anlaşmanın feshedildiği ifade edildi. Haber kısa vade için şirket hisselerini olumsuz etkileyebilir.

Hedefler olumlu

Soru: Türk Hava Yolları 2015 hedeflerini açıklamış. Hisseye bir miktar yatırım yaptım. Sizce bu sene performansı nasıl olur? Cevap: Türk Hava Yolları geçen hafta 2015 hedeflerini açıkladı. 2015 Filo büyüklüğü hedefi 293 olarak açıkladı. Doluluk oranı hedefinin yüzde 80.3 olması olumlu gözüküyor. Ücretli Koltuk Km (ÜYK) büyümesi tahmininin yüzde 17.2 olması yönetimin yüksek talep beklentisini gösteriyor. Yaklaşık 12 milyar dolar ciro beklentisi de diğer olumlu beklentiler olarak bulunuyor. Şirket 2015’te yüzde 12.5 artışla 63 milyon yolcu taşımayı hedefliyor. Genel olarak bakıldığında Türk Hava Yolları’nın hedefleri büyüme açısından olumlu görünüyor.

Kısa vadede yön yatay


Soru: Şişe Cam’ın kredi notu ile ilgili açıklama yapılmış. Bu konuda bilgi verir misiniz. Kısa vadede hissenin yönü nedir? Serhat UÇAR/İstanbul Cevap: Şişe Cam, Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri tarafından hazırlanan Kurumsal Yönetim Derecelendirme Raporu doğrultusunda şirket, yüzde 92.78 notu ile derecelendirildi. Kısa vadede teknik olarak yön yatay gözüküyor.

Kredi alımı gerçekleşti

Soru: Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası kredi aldı mı? Aldıysa içeriği hakkında Kredi hakkında bilgi verir misiniz? Cevap: T.Sınai ve Kalkınma Bankası, Türkiye genelinde yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve sınai süreçlerin çevresel verimliliklerini önemli ölçüde artıracak nitelikteki küçük ve orta ölçekli yatırımların finansmanı amacıyla, Avrupa Yatırım Bankası’ndan Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın geri ödeme garantisi ile 100 milyon euro tutarında kredi temin etti.

Kapasitesini artıracak

Soru: Arbul hissem var. Son gelişmeler nedir? Cihan DERE/İstanbul Cevap: Arbul Entegre Tekstil, alınan ve alınması planlanan sipariş ile yaşanacak dönemsel yoğunluğun karşılanması için kapasite artıracak. Şirket aylık 300-325 ton arasında olan üretim kapasitesinin 2015 ilk çeyreği itibariyle 450-500 ton/ay üretim kapasitesine çıkartılabilmesi için planlama, üretim ve satış ile ilgili altyapıların hazır duruma getirilmesi için gerekli hazırlıkları yapmaya karar verdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder