Esra Karayel Yatırımcılar temkinli olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Yatırımcılar temkinli olmalı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU

[[HAFTAYA]]

Borsa İstanbul’da endeksin yönünde yurtiçinde seçime yönelik belirsizlikler yurtdışında ise Yunanistan konusu etkili oldu

Türkiye piyasası haftaboyunca seçim öncesi temkinli yaklaşım ve Yunanistan endisesiyle zayıf seyreden Avrupa piyasalarının etkisinde kalmaya devam etti. Geçen haftaki yazımda da ifade ettiğim gibi dalgalı seanslar ve destekdirençler arasında hareketler oldu.

Belirsizlik satışı getirdi

Dünya piyasaları Çin’de görülen satışların etkisiyle baskı altındaydı. Borsa İstanbul cuma 84 bin 697’den Yunanistan’a ilişkin belirsizlikler ve petrol fiyatlarının yükselmesiyle sert düştü ve 82 bin 981 kapattı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında yurtdışında Amerika verileri izlendi. Piyasalarda koalisyon ihtimalinin fiyatlanmaya devam etmesi ile Türk Lirası değer kaybetti. Dolar hafta genelinde dalgalı hareketlerle birlikte yukarı hareket ederek değer kazandı.

Haftanın son işlem günü ise dolar/TL; 2.66 seviyesinden kapanış yaptı.

Seçim havası faizleri düşürmüyor

Türk Lirası’ndaki yükselişler ve seçim belirsizliği faizlerin düşüşünü engelliyor. Piyasada iki yıllık gösterge vadede faizler yüzde 9.88 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

GELECEK HAFTA NE OLACAK

Borsa, faiz ve dövizin yönünde yurtiçinde Mayıs enflasyonu, yurtdışında Amerika ve Yunanistan’daki gelişmeler etkili olacak

Borsa İstanbul’da bu hafta kritik. Yurtiçinde Mayıs enflasyonu, yurtdışında ise Amerika tarım dışı istihdam verisi, piyasalarının yönünde belirleyici olacak. Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) ödemesi bu hafta olacağı için, gelecek haberler önem arzediyor.

82 bin 500 seviyesi önemli

Endekste önemli destek 82 bin 500 seviyesinde bulunuyor. Olumlu haber akışı olduğu takdirde ilk etapta 84 bin seviyesine doğru hareketlenme olabilir. Endeksin 83 bin seviyesinin üzerinde tutunması önemli.

Para piyasalarında da açıklanacak ekonomik veriler yakında izlenecek. Özellikle yurtiçinde enflasyon verisi önemli. Yurtdışında ise Yunanistan tarafından gelecek haberler, dolar ve faizlerin yönünde etkili olmaya devam edecek.

Haberin Devamı

2.68 önemli direnç

Dolar/TL’de önemli direnç seviyesi 2.68 seviyesinde bulunuyor. Önemli destekler ise 2.64 ve daha altta 2.62 seviyesinde gözüküyor. Yatırımcıların bu seviyelerde temkinli olmalarında fayda var.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ CEVAPLAYALIM

Kuruluş işlemleri tamam

Soru: Yapı ve Kredi Bankası yeni bir şirket kurdu diye duydum. Bilgi rica ediyorum. Hüseyin AKTUNÇ/İstanbul

Cevap: Yapı ve Kredi Bankası tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesinde bilişim ve yazılım alanları başta olmak üzere araştırma, geliştirme ve danışmanlık konularında faaliyet göstermek üzere, Yapı Kredi Teknoloji ünvanlı şirketin kuruluş işlemleri tamamlandı.

Ayrılma hakkı tanıyor

Soru: Kiler hissem var. Ayrılma hakkı ile ilgili ayrıntılı bilgi istiyorum? Cemil SARIHAN/İstanbul

Cevap: Kiler hissedarlarına 3,25 TL'den ayrılma hakkı tanıyor. Şirket gerçeklesen genel kurulunda hissedarlara 3.25TL'den ayrılma hakkı tanınmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Bu ayrılma hakkının gerekçesi olarak şirketin son altı aylık borsa fiyatının (282,1 milyon TL) şirketin satılacak varlıklarının değerinin altında gösteriliyor. Ayrılma hakkının uygulaması 6 gün içerisinde başlayacak ve 10 gün içerisinde tamamlanacak.

Kuruldan gerekli onaylar alındı

Soru: Denizbank’n tahvil ihracı nasıl olacak? Aydın DUMAN/İstanbul

Cevap: Denizbank tarafından halka arz edilmek üzere 91 gün vadeli 100 milyon TL nominal değerli ve 140 gün vadeli 100 milyon TL nominal değerli bonoların ihraç edilebilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu tarafından gerekli onaylar alındı.

Hisse devri işlemleri tamamlandı

Soru: Halk Bankası’nın aldığı izin nedir? Cihan YAREN/İstanbul

Cevap: Halk Bankası, Sırbistan'da hisselerinin yüzde 76.76'sı satışa sunulan Cacanska Banka AD'nin satın alınmasına ilişkin işlemlerin sonuçlandırılması için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu izni onaylandı ve akabinde hisse devrine ilişkin işlemler tamamlandı.

Paylarının satışını yapıyor

Soru: Galatarasay Sportif’te son gelişmeler nedir? Ali BERK/İstanbul

Cevap: Galatasaray Sportif, sermayesinin yüzde 49.9’una sahip olduğu iştiraki Galatasaray Mağazacılık ve Perakendecilik’teki paylarını Galatasaray Spor Kulübü Derneği’ne satıyor. Şirketle ilgili gelişme bu şekilde bulunuyor.

Kullanım hakkı lisansı aldı

Soru: Selçuk Gıda’da son gelişmeler nedir? Cavit KESKİN/İstanbul

Cevap: Selçuk Gıda, kuru meyve ve kahve grubu ürünlerinin yurtiçi pazarlama faaliyetlerine başlaması nedeniyle; ‘MELİS’ markasının kahve ürünlerine yönelik kullanım haklarının lisansını aldI.

Bono ihracı tamamlandı

Soru: Bossa’nın ihracı tamamlandı mı? Hüseyin ALP/İstanbul

Cevap: Bossa toplam 2.8 milyon TL nominal değerli 175 gün vadeli iskontolu bono ile 20.7 milyon TL nominal değerli 728 gün vadeli üç ayda bir kupon ödemeli tahvilin nitelikli yatırımcılara satışını tamamladı.

Bedelli sermaye artırımı var

Soru: Beşiktaş hissesini üç aydan fazla bir süredir tutuyorum. Hisse bedelli verecekmiş. Oranlar belli oldu mu? Ali BERK/İstanbul

Cevap: Beşiktaş Futbol, 240 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin; tamamı nakden karşılanmak suretiyle (yüzde 66.67 bedelli) 400 milyon TL'ye çıkarılmasına karar verdi.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Bağfaş hissem var. Şirket kâr payı ödemesini ne zaman gerçekleştirecek? Yusuf CAN/İstanbul

Cevap: Bağfaş, 1 TL nominal değerli pay için brüt 0,0700 TL, net 0,0595 TL kâr payı ödemesini 29 Mayıs 2015’te yapacağını açıklamıştı. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan (www.kap.gov.tr) takip edebilirsin.

Gerekli başvuruları yaptı

Soru: Akenerji’de birleşme işlemlerinin içeriği nedir? Ahmet KARABACAK/İstanbul

Cevap: Akenerji’nin yüzde 100 iştiraki konumunda bulunan, Akkur Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi'nin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte şirket bünyesinde birleşmesi işlemi kapsamında; Sermaye Piyasası Kurulu'na ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvuru yaptı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder