Esra Karayel Yeni hedef 82 bin 500
HABERİ PAYLAŞ

Yeni hedef 82 bin 500

Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaları olumlu karşıladı ve borsalar yukarı hareket etti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, öngörüm doğrultusunda yukarı hareketine devam etti. Yurtiçinde Ağustos enflasyon verileri izlendi. Gıda fiyat artışları nedeniyle, hizmet grubunda enflasyon yükselişini sürdürürken, temel mal grubunda iyileşme belirginleşti. Yabancılar hisse aldı Yurtdışında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin Ekim’de varlığa dayalı menkul kıymet alımı yapacaklarını açıklaması, endekse de alımlara hız kazandırdı. Endeks yükselişle haftayı 82 bin 193 kapattı. Satın alma gerçekleşti Soru: Reysaş hissesine yatırım yaptım. Şirketin yeni bir satın alma yaptığını duydum. Bu konuda ayrıntılı bilgi verir misiniz? * Cevat DURAL/İstanbul

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Cevap:

Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 12 bin metrekarelik depo aldı. Şirket, Doğuş Çay’dan depoyu 24 milyon TL’ye satın aldığını açıkladı. Mevcut arsa üzerinde bulunan Paketleme Depo ve Fabrika Binası yerine, Reysas Lojistik 39 bin metrekarelik lojistik depo yapmaya planlıyor. Orta vade için açıklamalarla birlikte takip edilmesinde fayda var. Halka arz planlanıyor

Soru:

Sabancı Holding ile ilgili sorum olacak. Avivasa’nın halka arzı konusunda son durum nedir? * Yavuz UĞURCAN/İstanbul

Cevap:

Sabancı Holding, Avivasa’nun yüzde 19.7’sinin halka arz edilmesinin planlandığını açıkladı. Avivasa Emeklilik halka arzında, Sabancı Holding ve Aviva Europe yüzde 9.83’er pay oranında satış gerçekleştirecek. Son verilere göre Avivasa bireysel emeklilik sisteminde 693 bin katılımcı ve yüzde 15 pazar payı ile 3. sırada yer alırken, 6.2 milyar TL fon miktarı ve yüzde 19 pazar payı ile 2. sırada yer alıyor. Dünya Bankası’ndan kredi aldı

Soru:

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın kredi temini konusunda bilgi verir misiniz? * Yavuz KÜÇÜK/İstanbul

Cevap:

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, katılım bankaları ve faktoring şirketleri aracılığıyla KOBİ ile ihracatçı orta ölçekli şirketlere kullandırılmak üzere, Hazine Müsteşarlığı garantisi ile Dünya Bankası’ndan 250 milyon dolar eşdeğeri tutarında kredi temin etti. Para piyasalarında yurtiçinde enflasyon verileri, yurtdışında ise Draghi’nin açıklamaları etkiliydi. Açıkamalar sonrası euro’da küresel piyasalarda yüksek değer kayıpları yaşandı. Dolar/TL hafta boyunca 2.14 ve 2.16 seviyeleri arasında dalgalandı. Cuma gününü ise 2.15 seviyesinden kapattı. Faizler yatay seyir izledi Tahvil bonoda gösterge vadede (24 Şubat 2016) faizler yatay seyrine devam etti. Haftaiçinde en yüksek yüzde 9.07 seviyesini gördü. Cuma günü ise küçük çaplı gerieleme oldu ve yüzde 8.87 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeksin olumsuz bir veri akışı olmadığı takdirde yukarı yöne devam ederek 82 bin 500 seviyesine hareketi muhtemel.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da olumsuz bir haber akışı olmadığı takdirde yukarı hareket devam edecek. Teknik olarak kısa vade için belirttiğim olumlu görünüm, 81.500 seviyesinin de aşılmasıyla birlikte yukarı hareketin gücünü artırdığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Yurtdışı gelişmeler izlenecek

Borsa İstanbul’da yurtdışında haber akışı ve açıklanacak ekonomik veriler takip edilecek. Endekste ilk hedef 82 bin 500 seviyesi olarak gözüküyor. Kısa vadede küçük çaplı kâr satışlarıyla yukarı hareketin devam etmesi muhtemel.

Para piyasalarında Avrupa Merkez Bankası (ECB) açıklamaları sonrası piyasaların tepkisi izlenmeye devam edecek. Euro’da düşüş bir süre daha devam edebilir. Dolar/TL’de ise direnç 2.16 eviyesinde destek ise 2.14 seviyesinde bulunuyor.

Faizde düşüş olabilir

Tahvil bonoda gösterge vadede (24 Şubat 2016) faizler yatay seyrine devam edebilir. Direnç yüzde 8.90, destek ise 8.80 seviyesinde bulunuyor. Ekonomik veri akışına bağlı olarak küçük çağlı düşüşler devam edebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Konut projesi geliştirecek

Soru:

Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Vakıf Gayrimenkul ile ortaklık kuracak diye duydum. Doğru mu? * Murat SARP/İstanbul

Cevap:

Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı satın alınacak arsa üzerinde konut projesi geliştirmek üzere Vakıf Gayrimenkul ile yüzde 50-yüzde 50 ortaklık kuracak. Detaylar konusunda henüz açıklama olmadı. Kamuyu Aydınlatma Platformu (ww.kap.gov.tr) sitesinden gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Sipariş alımına devam ediyor

Soru:

Sanel Mühendislik’te son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? * Cem SAKİN/İstanbul

Cevap:

Sanel Mühendislik, Türkiye Sise ve Cam Fabrikaları’na ait 42 adet fabrikanın elektrik malzemesi alımı işi 11 milyon TL+kdv bedel ile şirkete ihale edildi. İşin tamamlanma süresi 2015 Ağustos ayı olarak belirlendi. Bu sipariş ile birlikte Ağustos 2014 sonu itibari ile alınmış ve henüz faturalandırılmamış sipariş toplamı 37 milyon TL’ye ulaştı. Orta vade için gelişme olumlu gözüküyor.

A-tel’deki hissesini sattı

Soru:

Turkcell tarafında yapılan hisse satışı konusunda bilgi verir misiniz? * Recep ÖZTEKİN/İstanbul

Cevap:

Turkcell, A-Tel’de sahip olduğu yüzde 50 hisseyi 31 milyon TL bedelle Bereket Holding’e satma kararı aldı. Satış sonucu şirketin 24 milyon TL tek seferlik kâr elde etmesi bekleniyor. Orta vade için açıklamalarla birlikte izlenmesinde fayda var.

Teknik olarak yön yukarı

Soru:

Yapı Kredi Bankası’nın Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurusu hakkında bilgi rica ediyorum. Bu hissede teknik olarak yön nedir? Bagfaş hissesinde de sermaye artırım oranı belli oldu mu? * Hakan USLU/İstanbul

Cevap:

Yapı Kredı Bankası, Medium Term Note programı limiti (5 milyar dolar) kapsamında ihraç edilmesi planlanan 11 milyon 400 bin dolar tutarındakı borçlanma araçları için tertip ihraç belgesi alınabilmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Hissede teknik olarak yön kısa orta vade için yukarı gözüküyor. Bagfaş’ta yüzde 400 oranında bedelli sermaye artırımı için yaptığı başvuru Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı.

Dağıtım gerçekleşecek

Soru:

Koza Altın’da kâr dağıtım konusunda açıklama yapılmış. Dağıtım olacak mı? * Hasan KAMİL CAN/İstanbul

Cevap:

Koza Altın, kâr dağıtım politikası önceki dönemlerde yapılan kâr dağıtımları ile yatırım ve finansman politikaları, karlılık ve nakit durumu dikkate alınarak, şirketin geçmis yıllar kârlarının yer aldığı olaganüstü yedekler hesabından hissedarlara brüt 152 milyon 500 bin TL nakit dağıtım yapılmasını ve dağıtıma 3 Eylül tarihinden itibaren başlanmasına karar verildi.

Satın alma gerçekleşti

Soru:

Reysaş hissesine yatırım yaptım. Şirketin yeni bir satın alma yaptığını duydum. Bu konuda ayrıntılı bilgi verir misiniz? * Cevat DURAL/İstanbul

Cevap:

Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 12 bin metrekarelik depo aldı. Şirket, Doğuş Çay’dan depoyu 24 milyon TL’ye satın aldığını açıkladı. Mevcut arsa üzerinde bulunan Paketleme Depo ve Fabrika Binası yerine, Reysas Lojistik 39 bin metrekarelik lojistik depo yapmaya planlıyor. Orta vade için açıklamalarla birlikte takip edilmesinde fayda var.

Halka arz planlanıyor

Soru:

Sabancı Holding ile ilgili sorum olacak. Avivasa’nın halka arzı konusunda son durum nedir? * Yavuz UĞURCAN/İstanbul

Cevap:

Sabancı Holding, Avivasa’nun yüzde 19.7’sinin halka arz edilmesinin planlandığını açıkladı. Avivasa Emeklilik halka arzında, Sabancı Holding ve Aviva Europe yüzde 9.83’er pay oranında satış gerçekleştirecek. Son verilere göre Avivasa bireysel emeklilik sisteminde 693 bin katılımcı ve yüzde 15 pazar payı ile 3. sırada yer alırken, 6.2 milyar TL fon miktarı ve yüzde 19 pazar payı ile 2. sırada yer alıyor.

Dünya Bankası’ndan kredi aldı

Soru:

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın kredi temini konusunda bilgi verir misiniz? * Yavuz KÜÇÜK/İstanbul

Cevap:

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, katılım bankaları ve faktoring şirketleri aracılığıyla KOBİ ile ihracatçı orta ölçekli şirketlere kullandırılmak üzere, Hazine Müsteşarlığı garantisi ile Dünya Bankası’ndan 250 milyon dolar eşdeğeri tutarında kredi temin etti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder