Esra Karayel Yön seçime endeksli
HABERİ PAYLAŞ

Yön seçime endeksli

Piyasaların yönünde yurtdışında Ukrayna tarafından gelişmeler, yurtiçinde ise siyasi risk algılamaları etkiliydi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Yatırımcılar geçen hafta yurtdışında Amerika verilerini ve Ukrayna’daki gelişmeleri izledi. Ukrayna gerginliğinin azalması ve yurtiçinde siyasi risk algılamalarında bir miktar yaşanan iyileşme Türk mali piyasalarını bir miktar olumlu etkiledi.

[[HAFTAYA]]

İkinci yarıda toparlandı

Endeks, verdiği kayıpları ikinci yarıda küçük çaplı alımlarla geri aldı. Hazine’nin düzenlediği toplam on borçlanma ihalesi sorunsuz sonuçlandı. Bu olumlu gelişmeyle endeks, haftayı 63 bin 96 puan seviyesinden kapattı.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da seçimlere kadar dalgalı seyirle ve düşük hacimli seanslarla birlikte yatay yönün olması muhtemel.

Borsa İstanbul’da endeks teknik olarak tehlikeli gördüğümüz bir bölgeyi test ettikten sonra gelen alımlarla o bölgeden çıktı diyebiliriz. Geçen hafta belirttiğim gibi 60 bin 750 seviyesi önemliydi. Endeksin 61 bini görüp yukarı hareket etmesi olumlu gözüküyor.

Seçim belirsizliği var

30 Mart’ta yapılacak seçimler sonrasında siyasi denklemde değişiklikler olabilir. Bu senaryoda siyasi risklerin artması nedeniyle kısa vade için borsada net bir trend oluşması mümkün olmaz.

Para piyasalarında yurtiçinde siyasi gelişmeler takip edilecek. Yurtdışında ise Amerika verileri ve Ukrayna konusu izlenmeye devam edecek. Geçen haftaki Avrupa Merkez Bankası toplantısından sonra Avrupa’da genişlemeci para politikasının etmesi muhtemel gözüküyor.

Faizlerde hareket yatay

Tahvil ve bono piyasasında, bu hafta yatay hareketlerin olması muhtemel. Gösterge vadede faizler, yüzde 10.80 ile 11.10 seviyeleri arasında hareketler gerçekleştirecek. Dolarda ise teknik olarak kuvvetli direnç 2.20 seviyesinde gözüküyor.

Temettü dağıtmayacak

Soru: Ford Otosan temettü (kâr payı) verecek mi? Yoksa sermayeye mi eklenecek? ? Cem SOLMAZ/İstanbul

Cevap: Ford Otosan, temettü dağıtmayacak. Ford Otosan Yönetim Kurulu 25 Mart’taki Genel Kurul’da onaya sunulmak üzere 2013 karından temettü dağıtılmaması ve net kârın sermayeye eklenmesi kararı aldı. Açıklamada devam eden yatırımlar ve finansman ihtiyacı neden olarak gösterildi. Şirket ayrıca temettü politikasında değişikliğe giderek daha önce ‘maksimum temettü’ olarak ifade edilebilecek politikadan ‘dağıtılabilir kârın asgari yüzde 50’si, gerektiğinde taksit şeklinde ve nakit veya bedelsiz hisse şeklinde dağıtım’ gibi daha esnek bir politika edindi. Açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun internet sitesinden (www.kap.gov.tr) ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kârı beklentiler dahilinde geldi

Soru: Doğuş Otomotiv hissem var. Şirketin kârı nasıl geldi? Temettü konusu belli mi? ? Dursun ER/İstanbul

Cevap: Doğuş Otomotiv’in dördüncü çeyrek kârı beklentiler dahilinde geldi. Şirket dördüncü çeyrekte 49 milyon TL net kâr açıkladı. Kısa vadede hisse başına 1 TL nakit temettü olumlu etki yaratabilir.

Yatırım kredisi aldı

Soru: Ayen Enerji’de son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz. ? Serkan ASLAN/İstanbul

Cevap: Ayen Enerji, Arnavutluk’ta kurulu bağlı ortaklığı Ayen Enerji SHA, Türkiye İş Bankası’ndan 128 milyon euro tutarında dört yılı ödemesiz, 13 yıl vadeli yatırım kredisi temin etti.

Haberin Devamı

Mali tabloları olumlu

Soru: Ülker hissesini izliyorum. Şirketin son dönem kârı ve temettü konusunda ayrıntılı bilgi istiyorum. ? Aydın DİLEK/İstanbul

Cevap: Ülker, 2013 dördüncü çeyrek sonuçları açıklandı. 2012 son çeyreğinde 26 milyon TL olarak gelen net kâr, 2013 aynı dönemde 66 milyon TL olarak geldi. Güçlü sonuçların arkasında satışların beklentilerin üzerinde gelmesi etkili oldu. Şirket, hisse başına brüt 0.39 TL, net 0.33 TL nakit temettü teklifi kararı aldı. Toplam tutar 133 milyon TL, 2013 net kârına göre dağıtım oranı yüzde 71 ve temettü getirisi yüzde 3.1 oluyor. Teklif 27 Mart’taki genel kurulda onaya sunulacak.

Getirisi iyi gözüküyor

Soru: Ereğli Demir Çelik hissesini iki aydır tutuyorum. Şirketin kârını ve temettü kârını öğrenmek istiyorum. ? Murat SALİMER/İstanbul

Cevap: Ereğli Demir Çelik, hisse başına brüt 0.234 TL, net 0.199 TL net nakit temettü teklifi kararı aldı. Toplam tutar 820 milyon TL, 2013 net kârına göre dağıtım oranı yüzde 89 ve temettü getirisi yüzde 9.7 oluyor. Teklif 31 Mart’taki genel kurulda onaya sunulacak.

Açıklamalarla birlikte takip edin

Soru: Gübretaş ile ilgili son güncel gelişmelerden bahseder misiniz? ? Cüneyt GÜRBÜZ/İstanbul

Cevap: Gübretaş iştiraki Razi’den 213.6 milyon TL temettü elde edecek. Şirket, İran’daki bağlı ortaklığı Razi Petrochemical’in geçmiş yıllara ilişkin dağıtılmamış kâr, olağanüstü yedek akçe ve 2013’e ilişkin gelirleri üzerinden hesaplanan toplam dağıtılabilir kâr tutarının tamamının temettü olarak dağıtılmasına karar verdi. Söz konusu tutardan kendisine isabet kısmın 213.55 milyon TL olduğunu duyurdu. Temettünün ödeme zamanı konusunda ise yönetim kurulu yetkili olacak. Bu gelişmelerden son beş yıldır temettü ödemeyen Gübretaş’ın da bu yıldan itibaren temettü ödemesi olasılığı artmış gözüküyor. Açıklamalarla birlikte takip edilmesinde fayda bulunuyor.

Uzun vade için hacimle izleyin

Soru: Enka ve Aygaz hisselerim var. Temettü ödemeleri konusunda bilgiye ihtiyacım var. ? Yusuf CAN/İstanbul

Cevap: Enka’dan hisse başına 0.085 TL nakit ve 0.125 TL bedelsiz hisse şeklinde temettü teklifi kararı aldı. Nakit kısmın toplam tutar 272 milyon TL, 2013 net kârına göre dağıtım oranı yüzde 22 ve temettü getirisi yüzde 1.4 oluyor. Teklif, 27 Mart’taki genel kurulda onaya sunulacak. Aygaz’da ise hisse başına 0.58 TL nakit temettü önerisi yapıldı. Şirket hisse başına brüt 0.58 TL, net 0.49 TL net nakit temettü teklifi kararı aldı. Toplam tutar 175m TL, 2013 net kârına göre dağıtım oranı yüzde 65 ve temettü getirisi yüzde 7.1 oluyor. Teklif genel kurulda onaya sunulacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder