Tamer Heper Yönetici parayı nereden bulur?
HABERİ PAYLAŞ

Yönetici parayı nereden bulur?

Bir binada yöneticiyim. Isı pay ölçer kullanımı konusunda bir dairenin talebi var, bu yer de işyeri. Mesken olan diğer dairelerden talep gelmedi. Ben ısı pay ölçer taktırmak zorunda mıyım, taktırmazsam cezası var mı? E.A.

Bu konu vatandaşın zihnini çok kurcalayan bir konu ve açıkça söyleyeyim ortalıkta dolaşanlar şayiadan ibaret. Birincisi, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu meskenler için düzenlenmemiş. Bu kanun sanayi tesisleri için düzenlenmiş. Madde içinde işletme ve bina tabirleri geçiyor olması meskenleri işaret etmiyor. Sanayi tesislerinde işletmeci farklı, bina sahibi farklı kişi olabildiği için sanayi tesislerindeki işletmeci ve bina sahiplerini ifade ediyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bunlar için enerji tasarrufu konusunda tedbirler öngörülüyor ve bunların alınması yirmi bin liraya kadar idari para cezasını gerektiriyor. İlgili yönetmelik ise yapılacak binalardaki enerji tasarrufu sistemlerini tanımlıyor. Dolayısı ile halihazır meskenlerde ısı pay ölçer kullanamını zorunlu kılan ve kullanılmaması halinde yöneticiye para cezası verilmesini öngören bir maddeyi açık açık göremedim. Zaten böyle bir madde hukuk sistemine aykırı. Şöyle: Kullanım tarzı mesken olan bir anayapıda binanın demirbaşları ile ilgili kararları kat malikleri kurulu alır. Yöneticinin karar alma imkanı yoktur. Yönetici alınan kararları uygular. Bir binada kat malikleri kurulu karar almadığı müddetçe de yönetici kalkıp yakıt sistemini değiştirmez. Her şey bir yana yönetici “Yasa gereğidir sorumluluğum var” dese bile bunu yapamaz zira bunun için bir bütçe gerekir. Bu bütçeyi de yönetici cebinden karşılayacak değil. Bunun için yine kat malikleri kurulunda karar almak şarttır. Bu bütçe yoksa yönetici bu işi nasıl becerecek? Dolayısı ile mevcut binalarda sistemi değiştirmek mecburidir gibi bir yorum yapılsa bile bunun için yöneticinin cezalandırılması sisteme ve hukuk mantığını aykırıdır. Şayet derseniz ki her şey hukuk mantığına uygun mu gidiyor? Eh benim mantığım da sözüm de burada biter.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder