Tamer Heper Yöneticinin sorumluluğu vardır
HABERİ PAYLAŞ

Yöneticinin sorumluluğu vardır

Haberin Devamı

Apartman yöneticisinin sorumluluğu nedir? Örneğin sigortaların düzgün ödenmemesinden, ibra olunmamasından sorumlu mudur? Bu hataların sonucu kat maliklerinin zarar görmesi doğru mudur? C.G.

Biliyorsunuz yetki ve sorumluluk paralel gider. Yöneticinin bir takım yetkileri varsa elbette sorumlulukları da vardır. Yani şu yetki ve sorumluluğun bir arada paralel gitmesi genel kuraldır. Yetki alıp sorumluluk almayan yönetici yöneticilik yapamaz. Yetkisi olmayan da sorumlu olmaz. Bunun tek istisnası vatandaştır. Vatandaşın hiç yetkisi yoktur ama sorumluluğu sınırsızdır.

[[HAFTAYA]]

Şaka bir yana yukarıda söylediğim husus sadece apartman yöneticiliği için söz konusu değildir, çalışma hayatında olsun kamuda olsun sistem budur. Kamuda yetki verip sorumluluk vermezseniz o kamu çalışanı diktatör olur. Binalarda da yöneticinin sorumluluğu vardır. Bunun sorgulanması kat malikleri kurulunda olur. Kat malikleri toplantısındaki ‘ibra’ maddesi bunun içindir. ‘Yöneticiyi ibra ediyoruz’ diye karar alındığında yönetici sorumluluklarından kurtulur. İbra etmiyoruz denirse yöneticinin icraatlarındaki hatalardan sorumluluğu devam eder ve gerekli müeyyideler işletilebilir. Çok ama pek çok yerde gündem ibra maddesine geldiğinde kat maliklerinin “Bu ne demek?” anlamına birbirlerine bakıştıklarını ve ne olduğunu bilmeden el kaldırdıklarını gördüm. Dolayısı ile ibra olunan yönetici artık sorumluluktan kurtulur. (Ancak bilahare ortaya çıkan zimmet gibi olaylar istisna) Artık yönetici sorumlu tutulamaz. Şayet yöneticinin hatası sonucu kat malikleri zarar görmüşse onlar yöneticiye rücu eder ve zararının karşılanmasını ister. Yani yöneticilik hakkıyla yapılırsa kolay bir şey değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder