Tamer Heper Yöneticiyi hakim seçecek
HABERİ PAYLAŞ

Yöneticiyi hakim seçecek

Haberin Devamı

Bir yıldır oturduğum apartmanın yöneticiliğini yapmaktayım. Ancak şimdi yöneticiliği kimse almak istemiyor. Ben defteri-kitabı kime teslim edeceğim? Bir daire sahibi dairesini kullanmadığı gerekçesi ile aidat ödemiyor. Ödemeyeceğini söylüyor. Buna karşı ne yapılabilir? C.Y.

Kat Mülkiyeti Kanunu, mevzuata geç giren yasalardan biri. 1965 tarihli. Bu tarihte yöneticilik bir iktidar mücadelesi gibiydi, seçimlere yaklaşıldıkça kat malikleri kıran kırana mücadeleye girişir, yönetici olmak için yarışırdı. Zaman geçti ve bugünlere geldik. Şimdi yöneticilikten kaçmak için kıran kırana mücadele ediliyor. Şimdi siz bu safhadasınız. Peki ne yapacaksınız?

[[HAFTAYA]]

Kat maliklerini toplantıya üç grup çağırabilir. Biri yönetici, ikincisi denetçi, üçüncüsü bağımsız bölüm maliklerinin üçte biri. Yani sizin binada kat maliklerini toplantıya siz çağıracaksınız ve gündeme yönetici seçimi maddesini koyacaksınız. Yönetici kat malikleri kurulunda sayı ve arsa payı çoğunluğunun oyu ile seçilir. Birinci toplantı da sayı ve arsa payı çoğunluğu ile toplanabilir. Birinci toplantıda toplantı nisabı olan sayı ve arsa payı çoğunluğu bulunmazsa, toplantı yapılamaz, ikinci toplantıya kalır. İkinci toplantı, katılanlarla yapılır ama yönetici seçimi için yine sayı ve arsa payı çoğunluğu gerekir.

Bu nisap toplantı nisabı değil, yönetici seçimi için gereken oy sayısıdır. İkinci toplantıda seçim için sayı ve arsa payı çoğunluğu sağlanamaz ise ve bu nedenle yönetici seçilemezse, siz mahkemeye başvuracaksınız ve yöneticiyi hakimin seçmesini isteyeceksiniz. Defteri-kitabı da siz muhafaza edeceksiniz ve bunları hakimin tayin ettiği yöneticiye teslim edeceksiniz. Aidat ödemeyen bağımsız bölüm maliki için, icra takibi yapacaksınız. Aylık yüzde 5 gecikme tazminatı ile birlikte (yıllık yüzde 60) talepte bulunacaksınız. Yine ödenmezse dairesine haciz tatbik edeceksiniz. Bunu siz veya yeni yönetici yapacak. Sahibi bulunduğu dairenin olduğu anayapının yöneticisine, bu bina dışında bulunan ikametgahının adresi yazılı olarak bildirmeyen kat malikine tebligatlar sizin binaya yapılır. Dolayısı ile işlem bu adres üzerinden yapılacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder