Tamer Heper Yönetim kurulu üyeleri sorumlu
HABERİ PAYLAŞ

Yönetim kurulu üyeleri sorumlu

2005 yılında bir anonim şirket kurduk ancak şirketin varlığı birkaç yıl sürdü, sonra infisah etti. Ben de şirketin yönetim kurulu başkanlığını yaptım. Fakat şirketin maliye ve SSK’ya borcu vardı. Borç cezası ve faizi ile 80 bin lirayı geçmiş. Şirkete sermaye borcu olan ortaklar vardı ancak bu borç şimdi benden isteniliyor. Bunu ben ödemek zorunda mıyım? * A.A.

[[HAFTAYA]]

Şirketler hükmi şahıstır. Yani kanunla kurulur ve kurulduktan sonra bir insan gibi borçlanırlar veya alacaklı olurlar. Borçlandıkları takdirde bu borcu yine şirketin hükmi şahsiyeti öder. Şirketin borcundan dolayı ortakların şahsi malvarlığına başvurulmaz. (Bunun bazı istisnaları vardır; mesela kollektif şirket ortaklığı gibi.) Ana kural budur.

Haberin Devamı

Ancak yukarıda verdiğim örnekte olduğu gibi ortakların borçları konusunda bir istisna daha var, o da şu: Ortaklardan yönetim kurulu üyeleri, şirketin maliyeye olan vergi borcu ile sigorta prim borçlarından şahsi malvarlıkları ile sorumludurlar.

Bunlar sadece yönetim kurulu üyeleri için söz konusudur, ortaklar için değil. Siz bahsettiğiniz şirketin yönetim kurulu başkanı olduğunuzu söylediğinize göre; işte bu yüzden size başvurulmuş. Şirketin yönetim kurulu elbette tek kişilik değildi. Acaba diğer yönetim kurulu üyelerinin durumu ne?

Burada bir başka istisnadan daha söz etmekte yarar var. Bu küçük bir ihtimal de olsa, o tarihte yönetim kurulu üyeleri kendi aralarında iş bölümü yapıp bu borçla ilgili faaliyeti bir üyeye tevdi ettilerse bu halde borçtan o üye sorumlu olabilir. Yıllar önce kapanmış bir şirkette bunu nasıl belgelersiniz bilemiyorum ama üzerinde durulacak bir konudur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder