Tamer Heper Yönetim kurulunun sorumlulukları var
HABERİ PAYLAŞ

Yönetim kurulunun sorumlulukları var

Bir kooperatiften daire almıştım. Daire eşimin ardına tescil edildi. Şimdi kooperatif eşime borç çıkarıyor. Üstelik 104 daire varken 46 daireye bu borç çıkarılıyor. Kooperatifin eski yönetimi kooperatifi terk edip kaçmış. Bunun bir müeyyidesi yok mu?* H.D.

[[HAFTAYA]]

Kooperatiflerin kuruluş amacı ortaklarına yarar sağlamak iken bizde kooperatifler ortaklarına azap çektirmekte, ortaklar da bu azaba katlanmaktadırlar. Birincisi kooperatife aidat gibi ödeme yapmak için o kooperatife üye olmak lazım. Bina bitirilmiş ve tapusu alınmış bir yapıda daire satın alanların kooperatife ortak olma mecburiyeti yoktur.

Haberin Devamı

Şayet tapu işlemleri sırasında eşinize bir de ortaklık talep dilekçesi imzalattırılmadı ise sizler sadece sitenin veya bloğunuzun ortak giderine katılacaksınız, kooperatif giderlerine katılmayacaksınız. Ayrıca 46 dairenin ayrı tutulmasının nedeni önemli. Bunlar acaba sizin durumunuzda olup ortak olmadan daire alan kimseler mi? Sizden talep edilen paranın nedenini öğrenirseniz durum aydınlanmış olur.

Bir kimseye ‘para ver’ deyince o kimse para vermek zorunda değildir. Kooperatif ortaklarından para alabilmek için genel kurul kararı gerekir, kat maliklerinden para almak için kesinleşmiş işletme projesinin varlığı gerekir. Yönetim kurulu kaçmış. Kaçmanın muhakkak bir nedeni var. Böyle durumda iki hukuki olay söz konusudur. Yönetim kurulu kooperatifi zarara uğrattı ise tazminatla sorumludur.

Zarara uğratma aynı zamanda suç teşkil ediyorsa cezalandırılmaları söz konusudur. Kooperatif yönetim kurullarının çoğunlukla işlediği suç emniyeti suiistimal dediğimiz güveni kötüye kullanma suçudur ki yüz kızartıcı suçlardan olup hem cezayı gerektirir hem de birçok faaliyetten men sonucunu doğurur.

Yeni yönetimin bunu değerlendirmesi şarttır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder