Tamer Heper Yönetim planını temin edin
HABERİ PAYLAŞ

Yönetim planını temin edin

Üç ay önce dört dairesi olan bir binadan daire satın aldım. Az daireli bir yerden daire aldım ki problemli olmasın diye.

Ancak daha binaya yeni girdik ki, yönetici bir kat malikinin yakıt parasını ödemek istemediğini, geçen sene de yakıt parası borcu bulunduğunu söyledi ve benim yönetici olmamı önerdi. Yönetici nasıl olunur, bu komşuya karşı ne yapılır?

D.A.

Siz dertsiz bina mı istediniz, alın size problemsiz bina! Ne yazık ki problem her yerde var, sizin binada da. Şimdi size ne desem ben de bilemiyorum, daha üç ay olmuş, bu kadar kısa zamanda hiçkimseyi tanımadan yöneticilik görevini üstlenmek acaba ne kadar doğru?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sonra acaba tek problem bu mu? Neyse moralinizi bozmayayım ama yine de peşinen bir uyarı yapmayı gerekli gördüm. Sizin bina dört daireli, acaba yönetici mecburiyeti var mı? Bu ne demek?

Şu demek, sekizden az bağımsız bölümü bulunan binalarda yönetici mecburiyeti yok. Ancak yönetim planında yönetici öngörülmüş ise yönetici görevlendirilir. Dolayısı ile ilk işiniz binanıza ait yönetim planını temin etmek olmalıdır.

Bakın bakalım yönetici öngörülmüş mü? Sonra, yönetici olacak iseniz kat maliklerinin toplanması, sayı ve arsa payı çoğunluğu ile sizi yönetici seçmesi lazım. Yönetici böyle seçilir.

Yoksa “Sen artık yöneticisin” deyip eline defterleri tutuşturmakla yönetici olunmaz. Yukarıda anlattığım şekilde yönetici olursanız yapacağınız şey de parasını ödemeyen bağımsız bölüm maliki aleyhine icra takibi yapmaktır.

İcra takibi yapılan masrafın arsa payı oranında veya yönetim planında bir başka bölüşme tarzı öngörülmüş ise bu yolla belirlenecek rakam üzerinden yapılır. Burada çoğunlukla yapılan bir hatadan söz etmeliyim.

Yöneticiler biriken iki yıllık, üç yıllık belki de daha fazla borç için takip yaparken hepsini aidat borcu olarak yapıyorlar. Aidat alacağı dönem içinde talep edilebilir. Dönem bittikten sonra artık aidat borcu söz konusu olmaz, faturalı ve makbuzlu giderler için ortak gidere katılım payı şeklinde takip yapılmalıdır.

Siz yönetici olursanız eski malikten gider belgelerini alacaksınız ve masrafa katılım payı olarak komşunuzu takip edeceksiniz. Size söyleyeceğim son söz şu olur: Size kolay gelsin, bu temenniye ihtiyacınız olacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder