Tamer Heper Yönetim planını temin edin
HABERİ PAYLAŞ

Yönetim planını temin edin

Ben bir binada birinci katta oturuyorum, buna yüksek giriş de diyebilirsiniz. Binamız asansörlüdür ve ben az da olsa her ay asansör gideri ödüyorum. Oysa asansörü kullanma ihtiyacım yok. Bu durumda asansör gideri ödemem gerekir mi gerekmez mi? ? G.I.

Bir binada asansör ortak tesistir. Ortak tesis gideri ise bütün bağımsız bölüm maliklerinin borcudur. Nitekim kanunda bağımsız bölüm maliklerinin ortak tesisi veya ortak alanı kullanmadıkları gerekçesi ile ortak giderden muaf olamayacakları hükmü vardır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile normal şartlar altında ortak gider payını ödeyeceksiniz. Peki normal şartlar altında diyorum, acaba bunun bir istisnası mı var? Evet var. Bazı binaların yönetim planında giriş dairelerin asansörü kullanma ihtiyacı bulunmadığı için asansör giderinden muaf olduğu hükmü olabilir. Bu hüküm sizin binanızın yönetim planında da olabilir. Dolayısı ile binanıza ait yönetim planına bir bakın, giriş daireler asansör giderinden muaf tutulmuş mu? Şayet tutulmuşsa ödemeyeceksiniz. Şayet bu konuda bir açıklık yok ise bu halde ödeyeceksiniz. Buna benzer ihtilaf anayapıda işyeri (dükkan) bulunması halinde de çok görülür. Dükkan sahibi de asansör, kapıcı, temizlik gibi masrafı ödemek istemez. Doğal olarak asansörü kullanmaz, binaya girmez, kapıcı da ona hizmet etmez ancak yönetim planında muaf olduğuna dair hüküm yok ise bu ortak gideri ödemek durumunda kalır. “Yönetim planı kimsede yok, nereden bulayım?” derseniz, yönetim planınız tapu dairesinde vardır, oradan temin edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder