Tamer Heper Yönetim planını temini edin
HABERİ PAYLAŞ

Yönetim planını temini edin

Haberin Devamı

80 dönüm arsa üzerinde ve beş parsele ayrılmış bir arazide her parselin müstakilen inşaat yaptığı ve bir kooperatif tarafından organize edilen bir sitede daire sahibiyim. Tapularımızda kat mülkiyeti işaretli. Ancak yönetim planımız yok ve bu kooperatif yönetiminin ihmali. Bunun gibi kooperatif 17 yıldır tasfiyede. Bu durumda iki başlı bir yönetime sahibiz, hem kooperatif hem bina yönetimi adı altında yönetim var. Bundan nasıl kurtuluruz? E.A.

Okuyucumun mektubunda ‘arsa payı belli kat irtifak hakkından kat mülkiyeti işaretli’ diye bir tarif var. Her ne kadar ben bu yerde kat mülkiyetinin kurulduğunu anladım ise de kat irtifakı bulunması durumunda da aşağıda söyleyeceklerim değişmeyecek. Zira bunca senedir kullanılan bir binada ikamet edildiği belli. Bu halde, ellerindeki tapu kat irtifak tapusu olsa dahi yine bu yerde kat mülkiyeti hükümleri uygulanacaktır. Bu açıklamadan sonra yanıtım şu: Sizin yönetim planınız var. Yönetim planınız tapu dairesinde.

[[HAFTAYA]]

Yönetim planı tapu dairesine ibraz edilmeden kat irtifakı da kat mülkiyeti de kurulamaz. Sizin sitede kat irtifakı da olsa kat mülkiyeti de olsa mutlaka tapu dairesine bir yönetim planı sunulmuştur. Aslında bunun bir örneğinin kooperatifte de olması gerekir ama siz bunu daha sağlıklı olarak tapu dairesinden temin edebilirsiniz. Yönetimin iki başlılığına gelince. Yönetim aslında iki başlı değil. Bunu sizin kooperatif yönetimi öyle gösteriyor. Muhtemelen işlerine öyle geliyor. Size müstakil tapularınız verildiğine göre; ister kat irtifakı olsun ister kat mülkiyeti olsun, artık bina yönetiminden kooperatifin el çekmiş olması lazım. Binanızda veya sitenizde kendi yönetiminizi kurun. Bir tarafta kooperatif tasfiye halinde bulunabilir ama bu sizin binada yönetici olduğu anlamına gelmez. İki başlı yönetim dediğiniz zaman sizin yönetiminiz ile bir de kooperatif yönetiminin bulunduğu anlamını çıkardım. Şayet böyle ise sizin için önemli olan site veya bina yönetimi. Bırakın kooperatif tasfiyesini tamamlayana kadar öyle kalsın. Sizlerin kooperatif için ödeyeceğiniz olsa olsa genel kurulda kabul edilecek çok küçük bir aidat bedelidir. Kooperatife, genel kurulda kabul edilenin üzerinde herhangi bir bedel ödemeyeceksiniz. Kooperatifler genel kurulda ortakların kabul ettiği aidattan başka ve bunun üzerinde bir para talep edemezler, aklınızda bulunsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder